Video&Foto Wikkelhouse, ultima modă în materie de locuințe în Olanda. Cum arată și cât costă o casă din carton

Data actualizării: Data publicării:
un cplu pe treptele unei case din carton
În ciuda aparentei fragilități, producătorul dă asigurări că o casă de carton poate rezista 100 de ani Foto: Profimedia

Aţi construit vreodată case din carton când eraţi copii? Acest material nu este bun doar pentru locuinţe de jucărie. Oep Schilling din Olanda creează din carton spații reale de locuit, extrem de durabile şi despre care se spune că rezistă până la 100 de ani. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

În Olanda, oricine visează să aibă propria casă ar putea fi tentat de o „Wikkelhouse”: una care este și accesibilă, și sustenabilă.

„Un bărbat care lucra cu carton a avut ideea să-l înfășoare, în loc să-l plieze. Și, dintr-o dată, cartonul a fost mult mai stabil. S-a lăudat cu descoperirea lui într-un bar și chiar a pus pariu că l-ar putea folosi pentru a construi o casă. Așa a început totul”, povestește Oep Schilling, producător de case din carton.

Astăzi, după câteva sute de case, procesul de producție merge perfect. Cartonul este înfășurat și apoi lipit cu amidon de cartofi. Inul este folosit ca izolație. Dar poate o casă din carton să reziste cu adevărat?

Cum rezistă la intemperii casele din carton

„Există un motiv pentru care persoanele fără adăpost folosesc cartonul pentru a-și face un loc de dormit. Izolează foarte bine. Cartonul se dezintegrează doar în urma unor ploi abundente. De aceea, am pus un strat impermeabil în jurul casei. Un fel de haină de ploaie Goretex care este impermeabilă, dar care permite trecerea vaporilor. Acest detaliu este important”, explică Oep Schilling.

O astfel de casă - Wikkelhouse - costă între 40.000 și 85.000 de euro.

E formată din cinci segmente sau module care pot fi combinate, conform nevoilor și bugetelor fiecăruia.

„Aceasta este baia. Totul este compact: iată chiuveta și toaleta. Aici e o mașină de spălat camuflată. Și acesta este dușul”, prezintă Oep Schilling o astfel de casă. 

Cererea este mare - inclusiv din partea unor oameni care nu trăiesc în Olanda. Dar nu toată lumea este convinsă.

„Până acum sunt mai mulți britanici, francezi și belgieni care au cumpărat o Wikkelhouse. Germanii par să fie un pic sceptici în ceea ce privește funcționalitatea unei case din carton”, spune producătorul.

Dar scepticii o pot testa odată cu închirierea unei astfel de case, pentru a dormi în ea. Iată cum ar arăta o astfel de vacanță: 

Casa din carton sau Wikkelhouse poate fi o soluție perfectă pentru o vacanță în natură Foto: Profimedia
Casa din carton sau Wikkelhouse poate fi o soluție perfectă pentru o vacanță în natură Foto: Profimedia

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri