WP: Spioni ucraineni antrenați de CIA au asasinat zeci de ruși. Cum au încercat să îl elimine pe cel poreclit „creierul lui Putin”

Data publicării:
Alexander Dughin / Vladimir Putin
Alexander Dughin, „tatăl propagandei rusești”, era ținta principală a atacului cu bombă de anul trecut în care fiica lui a fost ucisă. Colaj foto: Profimedia Images

Serviciile secrete din Ucraina antrenate de CIA au asasinat „zeci” de ruși, printre care se numără oficiali din teritoriile ocupate, militari și susținători ai războiului, dar și colaboraționiști ucraineni, de la începutul războiului declanșat de Putin, a raportat luni Washington Post, citând peste 20 de oficiali ucraineni, americani și alți membri ai serviciilor de informații din țările occidentale.

Misiunile erau îndeplinite de echipe de elită care au fost formate, antrenate și echipate în „parteneriat strâns” cu CIA, care se estimează că a cheltuit „zeci de milioane” de dolari ca să transforme agențiile de spionaj ale Ucrainei din 2015 și până acum.

În același timp, oficialii americani citați de WP au insistat asupra faptului că CIA nu a avut „nicio implicare” în asasinatele executate de serviciile ucrainene. Kremlinul a acuzat SUA de mai multe ori cu privire la rolul pe care îl joacă în Ucraina de când Rusia a invadat țara acum 21 de luni, scrie Moscow Times.

Printre țintele Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) s-a numărat și Daria Dughina, fiica ultranaționalistului pro-război Alexander Dughin, potrivit WP. Dughina a murit după ce mașina cu care circula a explodat pe o autostradă din apropiere de Moscova.

aleksandr dughin cu mainile in cap la locul exploziei profimedia-0715579844
Aleksander Dughin reacționează în momentul în care ajunge la locul unde a explodat mașina în care se afla fiica lui, Daria Dughina. Foto: Profimedia Images

Bomba cu care a fost ucisă Daria Dughina era ascunsă într-o cușcă pentru pisici

Bomba cu care Dughina a fost asasinată a ajuns în Rusia din Estonia, fiind ascunsă într-o cușcă de transportat pisici. Mașina cu care bomba a fost transportată în Rusia a fost condusă de Natalia Vovk, indentificată de FSB ca fiind principalul suspect.

Vovk a închiriat un apartament în același complex unde locuia Dughina, pe care a spionat-o timp de mai multe săptămâni, înainte de a fugi înapoi în Rusia împreună cu fiica ei după producerea exploziei.

Vovk a avut un complice care a ajutat-o să asambleze bomba și care a fugit tot în Estonia, dar înainte de executarea atacului. Autoritățile din Ucraina au spus că Vovk a fost motivată să participe în această operațiune parțial de asedierea Mariupolului – orașul de unde provenea femeia.

Atacul era menit să îl omoare pe Dughin după ce el și fiica lui au plecat de la un festival cultural unde ideologul poreclit „creierul lui Putin” a susținut un discurs. Se credea că cei doi vor călători împreună, dar Dughin a luat o altă mașină. Vovk a fost și ea prezentă la festival, potrivit FSB.

Russia Political Philosopher Daughter Murder
Natalia Vovk, surprinsă de camerele de supraveghere când trecea granița dintre Estonia și Rusia. Foto: Profimedia Images

La vremea aceea, Ucraina a negat vehement orice implicare în atac. „Ucraina nu are absolut nimic de-a face cu asta pentru că nu este un stat criminal ca Rusia sau unul terorist”, a spus Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski.

Oficialii au recunoscut în interviuri recente la Kiev că acele negări erau false. Aceștia au confirmat că SBU a planificat și executat operațiunea și au spus că, deși Dughin era ținta principală, fiica lui – la rândul ei, o susținătoare a invaziei ruse în Ucraina – nu era nicidecum o victimă inocentă.

„Ea este fiica tatălui propagandei rusești”, a spus un oficial din serviciile de securitate. Atacul cu mașină capcană și alte operațiuni în interiorul Rusiei sunt menite să le arate inamicilor Ucrainei că „pedeapsa este iminentă chiar și pentru cei care se consideră de neatins”.

Războiul din umbră împotriva Rusiei

Serviciile de informații militare ale Ucrainei (GUR) au eliminat și un fost comandant de submarin și responsabil cu mobilizarea noilor recruți în armata rusă. Ofițerul a fost împușcat mortal în sudul Rusiei în timp ce făcea jogging.

GUR a lansat și atacuri cu drone pe teritoriul rusesc, inclusiv în luna mai atunci când au atacat Kremlinul. Oficiali ruși din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, cât și presupuși colaboraționiști ucraineni au fost uciși în operațiunile SBU și GUR.

„Toate țintele lovite de SBU sunt complet legitime”, a declarat Vasil Maliuk, directorul agenției. Toate operațiunile importante ale SBU și GUR au avut nevoie de aprobarea, sub o formă sau alta, a președintelui Volodimir Zelenski.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri