Exclusiv Remus Ștefureac: Varianta unui premier tehnocrat e catastrofală pentru români. Ce spune despre evoluția curentului extremist în România

Data publicării:
Remus Ștefureac, director INSCOP, la In Fața ta FOTO Captură video
Remus Ștefureac, director INSCOP. FOTO Captură video

Directorul INSCOP Remus Ștefureac a declarat, sâmbătă la emisiunea „În fața ta” difuzată de Digi 24, că varianta unui premier tehnocrat, în opinia sa, ar fi „catastofală” pentru români. Directorul INSCOP a adăugat că, în cazul în care coaliția partidelor pro-occidentale nu va funcționa, va fi suficient spațiu pentru apariția altor formațiuni politice, însă trebuie avut în vedere și că există un bazin de 44% care achiesează la mesajele extremiste, radicale, populiste.

„Cred că varianta unui premier tehnocrat este catastrofală pentru români în acest moment; avem de luat decizii complicate, avem și un război la granițe, avem o coaliție formată din patru partide, în care niciun partid nu are majoritatea. Un premier tehnocrat va avea zero autoritate în fața miniștrilor, va avea zero autoritate în fața partidelor, va avea zero autoritate în fața Parlamentului”, a afirmat Remus Ștefureac, sâmbătă la emisiunea „în Fața ta” difuzată de Digi 24.

Citește și: Sondaj INSCOP: Aproape 60% dintre români cred că PNL ar trebui să facă parte din viitorul Guvern. 55% vor un Executiv cu PSD

Directorul INSCOP a mai spus că, în varianta unui premier tehnocrat, toate oalele s-ar sparge în capul președintelui Nicușor Dan, pentru că „ar fi singurul care va aspira toate nemulțumirile”.

„Nu cred în această formulă, cred că ar fi cea mai nefericită, iar la finalul unui asemenea experiment, toate oalele, dar toate oalele eșecului, și cred că va ar fi un eșec, s-ar sparge, evident, în capul președintelui Nicușor Dan, pentru că ar fi singurul care va aspira toate nemulțumirile. Nu cred că o asemenea formulă este funcțională, cu atât mai mult într-o situație de criză economică, într-o situație de criză de securitate și într-o situație în care regimul nostru politic, democrația noastră este în criză”, a mai explicat Ștefureac.

„Susținătorii partidelor extremiste sunt în principal din mediul rural”

Remus Ștefureac consideră că există suficient spațiu pentru apariția unor noi partide, în cazul în care viitoarea coaliție de guvernare nu va funcționa.

„Deci, dacă această coaliție nu va funcționa, evident că va fi spațiu suficient pentru apariția unor noi partide și cred că și societatea este pregătită. Societatea românească este mai dinamică. S-ar putea să vedem un partid al lui Ponta. Indiferent de lipsa de performanță sau performanța unui viitor guvern, există un bazin, totuși, acesta de 44% astăzi, bazinul partidelor cu mesaj extremist, radical, populist. Atenție, nu înseamnă că votanții acestor partide sunt extremiști. Sigur, pot fi și oameni care să rezoneze la ideile extremiste, dar sunt o ultra-minoritate”, a explicat directorul INSCOP.

Citește și: Sondaj INSCOP: AUR, peste scorul însumat al PSD și PNL, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare

El a mai spus că persoanele care susțin partidele extremiste provin din mediul rural, din orașele mici care nu se bucură încă de beneficiile aderării la UE, de dezvoltare.

„Susținătorii acestor partide sunt în principal din mediul rural, din orașele mici, unde nu au ajuns beneficiile dezvoltării, aderării la Uniunea Europeană în aceeași măsură în care au ajuns în marile orașe, unde nu sunt oportunități de locuri de muncă bine plătite, de unde se pleacă masiv, au plecat masiv tineri să muncească în în Occident, unde sunt familii risipite, destrămate. Acesta este electoratul încărcat de de frustrare, chiar dacă și acolo sigur nivelul de trai a crescut”, a conchis Remus Ștefureac.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum s-a comportat Elena Udrea în închisoare. Motivul pentru care ar putea fi eliberată mai devreme
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Orlando Bloom, surprins flirtând în Miami înainte de despărțirea de Katy Perry: „Nu s-a ascuns deloc”
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Canicula ne topește mintea. Ce face căldura extremă cu sănătatea psihică fără să-ți dai seama. Ponturi și...
Newsweek
Cu ce pensie rămâi după plata CASS și a impozitului? Pierzi 190 lei la o pensie de 4.000 lei
Digi FM
Admitere liceu 2025: cum se calculează media și ce trebuie să știe elevii după Evaluarea Națională
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Par desenate, dar sunt reale. Cum arată puii de axoloți, cele mai bizare și adorabile ființe din apă
Film Now
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...