România va fi conectată de Ungaria printr-un drum expres. Memorandumul a fost aprobat de Guvern

Data publicării:
Drum-Expres
Tronsonul românesc al drumului expres care va face legătura cu Ungaria ar putea fi gata în 2027. Foto: Bogdan Dănescu/Inquam Photos

Guvernul a aprobat un memorandum care vizează negocierea şi semnarea unui acord guvernamental între România - Ungaria pentru racordarea a două drumuri expres, în vederea asigurării unui trafic rutier fluent între cele două ţări, informează Agerpres.

"Prin actul normativ aprobat, se creează condiţiile necesare asigurării unei legături directe prin racordarea drumului expres Salonta - frontiera de stat de pe teritoriul României cu drumul expres Bekescsaba - Mehkerek - frontiera de stat de pe teritoriul Ungariei. Stabileşte punctele de conexiune între cele două drumuri expres pe linia de frontiera comună româno-ungară şi reglementează condiţiile tehnice de realizare a joncţiunii rutiere între cele două drumuri expres", se arată într-un comunicat al Guvernului.

În baza acordului, se va înfiinţa un grup de lucru la nivel de experţi care se va reuni alternativ, pe teritoriile celor două state. La reuniunea grupului de lucru pot participa specialişti în domeniul proiectării, construirii, întreţinerii şi managementului de drumuri şi poduri.

Autorităţile competente în implementarea acordului sunt Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, pentru partea română, şi ministerul condus de ministrul însărcinat cu activitatea de Transport, pentru partea ungară.

Proiectul a fost discutat anul acesta, în luna mai, în cadrul unei întâlniri bilaterale.

Drumul expres ar trebui să lege oraşele Salonta şi Bekescsaba, prin nordul localităţii Mehkerek. Va avea o lungime de 50 de kilometri, din care 43 de kilometri vor fi construiţi pe teritoriul statului ungar şi restul de 7 kilometri, în România.

Tronsonul de pe teritoriul României va fi cuprins în proiectul drumului expres Arad - Oradea, gestionat în prezent de Consiliile Judeţene Bihor şi Arad. Pe partea maghiară, drumul expres va fi conectat cu autostrada M44.

Conform estimărilor autorităţilor locale din Bihor, tronsonul de pe partea română ar putea fi executat până la începutul anului 2027.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri