Galerie Foto „Aurora sângerie”, surprinsă de un pilot de la 10.000 de metri înălțime: „Incredibil! Nu am mai văzut așa ceva în 43 de ani de aviație”

Data publicării:
aurora sangerie surprinsa de un pilot in ungaria
Un pilot al unei aeronave Tarom a surprins „aurora sângerie” din weekend, de la 10.000 de metri altitudine. FOTO: Cezar Osiceanu/ Facebook: Jurnal de vreme

Un pilot al unei aeronave Tarom a surprins „aurora sângerie” din weekend, de la 10.000 de metri altitudine, deasupra orașului Budapesta din Ungaria, potrivit monitorulcj.ro.

Un pilot al unei aeronave Tarom a surprins „aurora sângerie” din weekend, de la 10.000 de metri altitudine. FOTO: Cezar Osiceanu/ Facebook: Jurnal de vreme
Un pilot al unei aeronave Tarom a surprins „aurora sângerie” din weekend, de la 10.000 de metri altitudine. FOTO: Cezar Osiceanu/ Facebook: Jurnal de vreme

Pilotul Cezar Osiceanu a spus că este vorba despre „Blood Aurora”, un fenomen extrem de  rar, mai ales în această zonă geografică, adăugând că „nu a mai văzut așa ceva în 43 de ani de aviație”.

„Blood Aurora i se spune! Este un fenomen extrem de rar, mai ales în această zonă geografică. Am văzut-o duminică seara, venind de la Paris. Noi eram la nivel 390 (flight level 390, 39.000 de picioare, aproximativ 10.000 de metri - n.r.). Orașul de sub noi este Budapesta!”, a explicat pilotul Cezar Osiceanu.

Aurorele de culoare roșie sunt foarte rare

Aurorele de culoare roșie sunt foarte rare. Fenomenul este produs de moleculele de oxigen situate la altitudini de peste 320 kilometri. Moleculele de azot produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie.

Autora boreală s-a văzut și pe tot teritoriul României, dacă ne orientăm după locurile în care au fost făcute poze: din vestul țării - Timiș, Bihor - până în est, în Ialomița sau Brăila.

Potrivit astronomilor, fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre. Aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 3 noiembrie. Duminică seară, particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră. 

În luna aprilie aurora boreală a putut fi văzută în mai multe ţări din Europa, inclusiv în România. Declanşatorul a fost o furtună solară, cea mai puternică din ultimii ani.

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...