Avionul spațial revoluționar care și-a găsit sfârșitul în „Valea morții”: Ce se întâmplă când o tehnologie de ultimă generație eșuează

Data actualizării: Data publicării:
ilustrație avion spațial Skylon
Skylon a fost gândit inițial ca un avion spațial cu o singură treaptă fără echipaj folosit pentru lansarea și recuperarea sateliților, dar putea fi dotat și cu un modul pentru pasageri. Foto: Profimedia Images

La trei decenii după proiectul Hotol, care presupunea dezvoltarea unui avion spațial britanic foarte sofisticat, compania Reaction Engines s-a angajat să transforme vechiul design într-o nouă aeronavă hipersonică fără echipaj numită Skylon. Proiectul, în urma căruia ar fi luat naștere un nou motor aerospațial revoluționar, și-a găsit, însă, sfârșitul în așa-numita „Vale a morții”, abisul în care cele mai multe tehnologii inovatoare rămân pe veci blocate, în timp ce companiile care le dezvoltă se confruntă cu lipsa de fonduri, investitori și autorizații.

„Urma să fie grozav până când totul s-a destrămat”, a spus pentru BBC Richard Varvill, fostul director de tehnologie al Reaction Engines (RE), care își amintește acum șocul emoțional când a realizat că nu se va alege nimic din proiectul lor high-tech.

Cheia proiectului Hotol era tehnologia de transfer termic care ar fi permis răcirea aerului supraîncălzit, de până la 1.000 de grade Celsius, ce intră într-un motor la viteze hipersonice. Fără răcire, căldura topește aluminiul, iar motorul devine mult prea fierbinte pentru a funcționa.

Pentru realizarea noului motor aerospațial, RE a continuat dezvoltarea tehnologiei pe care a început să o testeze în laboratoare din SUA și Marea Britanie. Guvernul britanic a oferit inițial fonduri de zeci de milioane de lire sterline, RE având să colaboreze cu Rolls-Royce pentru dezvoltarea avionului spațial fără echipaj Skylon.

Dar toate aceste eforturi nu au fost suficiente pentru continuarea proiectului. „Rolls-Royce a spus că are alte priorități și armata Regatului Unit are foarte puțini bani”, a spus Varvill.

proiect-skylon-avion-spațial
Motorul Sabre folosit de avionul spațial Skylon ar fi putut fi folosit și de viitoarele avioane comerciale pentru o călătorie de la Bruxelles la Sydney în doar 4,6 ore. Colaj foto: Profimedia Images / European Space Agency

Aviația este o industrie în care perioada de dezvoltare a unei noi tehnologii este foarte lungă. Poate dura și 20 de ani ca să produci o nouă aeronavă. Această călătorie necruțătoare este cunoscută drept traversarea „văii morții”.

Varvill știa că RE trebuie să obțină mai multe investiții spre finalul anului 2024, dar marii investitori se abțineau să își riște banii. Compania tocmai ce făcuse progrese în dezvoltarea unui motor îmbunătățit.

„Chiar când eram aproape de victorie, am eșuat. Aceasta este o caracteristică pur britanică”, a spus Varvill. „Cu toții ne-am luptat până la final.”

Președintele companiei britanice, Adam Dissel, care conducea filiala americană a Reaction Engines, s-a plâns și el de obstacolele întâmpinate pentru obținerea mai multor fonduri din partea unor nume grele din domeniul aerospațial.

„Tehnologia funcționa cu regularitate și era destul de bine dezvoltată. Dar unii dintre investitorii noștri strategici nu erau destul de entuziasmați ca să investească mai mulți bani, iar asta i-a descurajat și pe alții”, a explicat Dissel.

skylon-avion-spațial
Proiectul Skylon a eșuat din cauza lipsei de interes din partea investitorilor, iar compania britanică Reaction Engines a intrat în faliment. Foto: Profimedia Images

Principalii investitorii erau Boeing, BAE Systems și Rolls-Royce. Dissel crede că aceste companii ar fi putut face mai multe ca să inspire încredere comunității extinse de investitori cu privire la potențialul RE.

Ce lecții pot învăța din acest eșec alte start-upuri similare din domeniul tehnologiei? „Cu siguranță nu ai nicio altă opțiune decât să rămâi optimist”, a spus Dissel.

Compania Reaction Engines a intrat în faliment, dar foștii ei angajați speră că invențiile și designurile pe care le-au dezvoltat nu se vor pierde de tot și că vor fi folosite în alte viitoare proiecte, renăscând precum Pasărea phoenix din propria cenușă.

„Reaction Engines opera la limita imposibilului. Noi lucram cu cele mai rapide motoare și cele mai ridicate temperaturi. Ne-am angajat la o sarcină grea”, a spus Dissel, în timp ce Varvill a conchis sec: „Am eșuat pentru că am rămas fără bani.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Soţia lui Mihai Leu, dezvăluire cutremurătoare! Ce s-a întâmplat chiar înainte să moară: 'I-am zis să se...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Declarațiile Chinei care i-au șocat pe oficialii UE. De ce nu dorește Beijingul o înfrângere a Rusiei în...
Newsweek
Bolojan anunţă data exactă la care va desființa pensiile speciale de 25.000 de lei. La cât ajung?
Digi FM
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Plajele din Australia, invadate de vietăți bizare. Valul de căldură a transformat marea într-un coșmar
Film Now
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...