Cât de liber mai e internetul în era inteligenței artificiale? China și Rusia au reușit să-și "exporte" tehnicile de cenzură peste tot

Data publicării:
Prison,Bars,Are,Placed,On,The,Hands,Of,A,Programmer
Sursa foto: Shutterstock

Libertatea pe internet este în declin, e amenințată de represiune digitală, dezinformare și cenzură, iar drepturile și libertățile oamenilor sunt tot mai puțin protejate în mediul online. De asemenea, atacurile asupra libertății de exprimare au devenit din ce în ce mai frecvente. E un model de cenzură online implementat deja de țări autocrate precum China și Rusia, dar care pare a fi adoptat și în alte locuri din lume, arată raportul anual Freedom House - Freedom on the Net 2023.

Raportul anual al Freedom House arată că libertatea pe internet este în declin pentru al 13-lea an consecutiv și doar o abordare coordonată poate proteja drepturile și libertățile omului în era digitală.

Atacurile asupra libertății de exprimare au devenit tot mai frecvente.  În 55 de țări din cele 70 investigate, oamenii au suferit consecințe legale pentru opiniile exprimate în online.

De asemenea, în 41 de țări sunt oameni au fost agresați sau uciși din cauza comentariilor de pe internet.

Cazurile din Myanmar și Iran

Cele mai grave cazuri din această categorie au fost în Myanmar și Iran, unde regimurile autoritare au aplicat inclusiv pedepse cu moartea pentru infracțiuni legate de exprimarea online.

Iranul a înregistrat cea mai gravă scădere a libertății pe internet din acest an.

Autoritățile de la Teheran au închis serviciile de internet și au blocat platforme ca WhatsApp și Instagram pentru a reprima protestele anti-guvernamentale generate de moartea în custodia poliției a Jinei Mahsa Amini, în septembrie 2022.

De asemenea, Myanmar s-a apropiat de China la capitolul pe care Freedom House îl numește mediu foarte nefavorabil pentru libertatea pe internet. China are cel mai scăzut nivel de libertate pe internet pentru al nouălea an consecutiv, se arată în raport.

În Filipine, de asemenea, condițiile s-au deteriorat, un exemplu fiind cel al președintelui Rodrigo Duterte, care a blocat site-urile de știri care îl criticau.

Autorii raportului atrag atenția că cenzura guvernamentală online e tot mai răspândită, în condițiile în care în multe țări la nivel global vor avea loc alegeri în 2024.

AI, folosită ca armă

În plus, raportul atrage atenția că inteligența artificială devine tot mai mult un instrument puternic de amplificare a campaniilor de dezinformare online.

AI a fost folosită de zeci de guverne pentru manipularea discuțiilor online, pentru a amplifica îndoiala și teama, dar și pentru a denigra adversari sau a influența dezbaterea publică.

Inteligența artificială a fost folosită și pentru a face cenzura conținutului mai eficientă. În 22 de țări analizate în raport, inclusiv India, Vietnam și Nigeria, legile locale impun platformelor digitale să elimine conținutul considerat inacceptabil din motive politice, sociale sau religioase.

În 2021, India a adoptat o lege care impune companiilor de rețele sociale să folosească instrumente de moderare bazate pe inteligență artificială pentru a defini sau a elimina conținutul considerat ilegal conform legislației locale, spune Funk.

„La începutul acestui an, guvernul indian a ordonat YouTube și Twitter să restricționeze accesul în India la un documentar BBC care a investigat rolul premierului Modi în violența comunală la începutul anilor 2000. De acum înainte, YouTube și Twitter trebuie să elimine fiecare postare care menționează acel documentar BBC, iar guvernul nu mai trebuie să ordone asta. Pentru că li se cere să folosească sisteme automate, este o cenzură perpetuă”, susține Allie Funk, director de cercetare pentru tehnologie și democrație la Freedom House.

Platformele tech trebuie să aibă un rol activ

Un exemplu oferit este cel al Rusiei, unde sectorul privat ajucat un rol important în răspândirea dezinformării legate de războiul din Ucraina.

Mai mult, Israelul ar fi devenit o țară cu o creștere a fenomenului de apariție a companiilor specializate în dezinformare la comanda clientului.

Raportul Freedom House face și o listă cu inițiativele pe care guvernele și companiile tech le pot lua pentru a îmbunătăți libertatea pe internet:

  • să asigure accesul liber la internet
  • să întărească protecția datelor personale
  • să combată supravegherea guvernamentală
  • să promoveze un internet deschis și liber

China, un model pentru tehnicile de cenzură pe internet

Deși cauzele fundamentale ale represiunii pe internet sunt complexe și variază în funcție de țară, există doi factori majori ai tendinței din ultimul deceniu, spune Allie Funk.

Primul este declinul mai larg al democrației. În al doilea rând, este „succesul guvernului chinez în a-și putea exporta modelul de suveranitate cibernetică în străinătate”.

„AI crește amploarea represiunii digitale, dar utilizarea AI nu a înlocuit formele tradiționale de represiune digitală”, spune Funk. „Ma aștept ca acest lucru să se înrăutățească în viitor, mai ales pe măsură ce AI devine mai sofisticat.”

Inteligența artificială poate fi și utilă

În timp ce AI este folosită pentru a reprima libertățile online, Funk spune că tehnologia ar putea fi folosită și pentru a extinde libertățile internetului, indicând Geneva , un sistem bazat pe inteligență artificială care evoluează automat și testează modalități de modificare a traficului de rețea pentru a ocoli cenzura internetului.

„Există atât de multe oportunități”, spune ea.

„Trebuie doar să ne asigurăm că reglementăm AI în mod corespunzător, astfel încât să poată fi operat într-un mod sigur și corect, astfel încât să poată fi folosit pentru a consolida libertatea internetului.”

Raportul Freedom House poate fi citit AICI

Editor : Ciprian Ioana

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri