Cercetătorii europeni doresc să afle noi informaţii despre univers cu ajutorul unui observator spaţial de unde gravitaţionale. Misiunea constă în lansarea pe orbită a trei nave spațiale cu aparatură la bord care să înregistreze deformările continuumului spațiu-timp.
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi compania spaţială OHB cu sediul în oraşul german Bremen au semnat recent, la Paris Airshow, un contract important pentru misiunea Laser Interferometer Space Antenna (LISA), a anunţat un purtător de cuvânt OHB, potrivit dpa, preluată de Agerpres.
OHB a obţinut contractul în calitate de contractor principal al construcţiei observatorului, a precizat agenţia, adăugând că valoarea contractului este de 839 de milioane de euro. Compania cu sediul în Bremen plănuieşte să construiască observatorul alături de partenerii săi.
Elementul central al misiunii este o constelaţie de trei nave spaţiale care vor urma Pământul pe orbita sa heliocentrică sub forma unui triunghi echilateral cu laturile de 2,5 milioane de kilometri.
Fiecare navă urmează să transporte mase de testare flotante dintr-un aliaj de aur-platină.
În spaţiu, undele gravitaţionale distorsionează spaţiul-timp, modificând minimal distanţele dintre masele de test, a precizat OHB.
Misiunea este condusă de ESA. Este o colaborare între ESA, statele sale membre, Agenţia spaţială NASA a Statelor Unite şi un consorţiu internaţional de oameni de ştiinţă.
„Chiar şi Einstein ar fi mândru”
„Întrucât este prima misiune proiectată pentru a capta unde gravitaţionale, LISA va deschide o nouă fereastră asupra universului întunecat şi va testa la maximum legile cunoscute ale fizicii”, a spus directorul ştiinţific al ESA, Carole Mundell, potrivit anunţului.
Potrivit directoarei executive a OHB System AG, Chiara Pedersoli, observatorul le va permite oamenilor de ştiinţă să vadă universul cu ochi noi.
„Personal, cred că însuşi (Albert) Einstein ar fi mândru să vadă cum omenirea continuă să construiască pe moştenirea sa şi să-i demonstreze teoriile”.
Lansarea misiunii este planificată pentru jumătatea anului 2035.
„Cele trei nave LISA vor detecta aceste denivelări în spaţiu-timp prezise de teoria generală a relativităţii concepută de lui Albert Einstein”, se mai arată în comunicatul OHB.
Cu ajutorul observatorului, cercetătorii au drept obiectiv să facă vizibile evenimente cosmice care datează din fazele timpurii ale universului. Natura gravitaţiei va fi în mod fundamental mai bine înţeleasă, iar rata de expansiune a universului va fi determinată mai precis.
LISA este un sistem de măsurare de mare precizie, care are drept obiectiv detectarea, cu ajutorul razelor laser, a micilor modificări din spaţiu cauzate de undele gravitaţionale.
Editor : B.P.