Video „Sunetul care-ți dă fiori”. Cum s-a produs schimbarea câmpului magnetic al Pământului, în urmă cu 41.000 de ani. Concluziile experților

Data publicării:
camp geomagnetic pamant
Foto: Shutterstock

Câmpul magnetic al Pământului s-a inversat dramatic în urmă cu aproximativ 41.000 de ani. Iar cercetătorii au putut reproduce întocmai sunetul unui astfel de eveniment din istoria Terrei, datorită unei interpretări a informațiilor colectate de misiunea satelitară Swarm a Agenției Spațiale Europene, arată Sciencealert.com.

Combinând datele obținute prin satelit cu dovezi ale mișcărilor liniilor câmpului magnetic de pe Pământ, cercetătorii au cartografiat evenimentul Laschamps și l-au reprezentat folosind zgomote provenite din mediul înconjurător, precum scârțâitul lemnului sau ciocnirea rocilor.

Compilația rezultată - prezentată în 2024 de către Universitatea Tehnică din Danemarca și de către Centrul german de cercetare pentru geostiințe - nu seamănă cu nimic din ceea ce a putut fi auzit vreodată.

Elemente în continuă mișcare

Generat de vârtejulmetalelor lichide din miezul planetei noastre, câmpul magnetic al Pământului atinge zeci până la sute de mii de kilometri în spațiu, protejându-ne pe toți prin devierea particulelor solare care distrug atmosfera.

Pe măsură ce fierul și nichelul din interiorul planetei noastre se deplasează, la fel se întâmplă și în cazul câmpului magnetic al Pământului, ceea ce înseamnă că polii nordic și sudic sunt, de asemenea, într-o continuă mișcare. Recent, poziția Polului Nord magnetic a fost modificată oficial, acesta continuând să se îndepărteze de Canada și să se apropie de Siberia.

În orientarea sa actuală, liniile câmpului magnetic formează bucle închise, direcționate de la sud la nord deasupra suprafeței planetei și apoi de la nord la sud în adâncul acesteia.

Cu toate acestea, din când în când, câmpul își inversează polaritatea în mod aleatoriu. Dacă acest lucru s-ar întâmpla din nou astăzi, busolele noastre orientate spre nord ar arăta spre Polul Sud.

Ultimul astfel de eveniment cataclismic a avut loc în urmă cu aproximativ 41.000 de ani, lăsându-și amprenta în fluxurile de lavă Laschamps din Franța. Pe măsură ce câmpul a slăbit la doar 5% din puterea sa actuală, procesul de inversare a permis unui surplus de raze cosmice să intre în atmosfera Pământului.

Schimbări pe plan climatic

Conform unui studiu publicat anul trecut, gheața și sedimentele marine păstrează semnăturile izotopice ale acestui bombardament solar mai puternic decât în mod normal, nivelurile izotopilor de beriliu-10 dublându-se în timpul evenimentului din Laschamps.

Acești atomi modificați se formează atunci când razele cosmice reacționează cu atmosfera noastră, ionizând aerul și prăjind stratul de ozon. Schimbările climatice globale fiind o consecință potențială, se speculează că dispariția megafaunei din Australia, precum și schimbările în utilizarea peșterilor de către oameni ar putea fi asociate cu acest eveniment.

„Înțelegerea acestor evenimente extreme este importantă pentru apariția lor în viitor, pentru predicțiile climatice spațiale și pentru evaluarea efectelor asupra mediului și asupra sistemului terestru”, a explicat Sanja Panovska, geofizician la Centrul german de cercetare pentru geostiințe.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

A fost nevoie de 250 de ani pentru ca inversarea Laschamps să aibă loc. Este posibil ca, cel mult, câmpul magnetic al Pământului să fi rămas la25 % din puterea sa actuală, în timp ce polaritatea nordică s-a deplasat spre sud, spun experții citați de Sciencealert.com.

Anomaliile recente ale câmpului magnetic, cum ar fi slăbirea deasupra Oceanului Atlantic, au condus la întrebări cu privire la o inversare iminentă în vremurile actuale, dar cercetări recente sugerează că aceste anomalii nu sunt neapărat legate de evenimentele de inversare.

Totuși, anomalia din Atlanticul de Sud expune sateliții din zonă la niveluri mai ridicate de radiații.

Din 2013, constelația Swarm a Agenției Spațiale Europene măsoară semnalele magnetice din miezul, mantaua, scoarța, oceanele, ionosfera și magnetosfera Pământului, astfel încât să putem înțelege mai bine câmpul geomagnetic al planetei noastre și să putem prevedea fluctuațiile acestuia.

Editor : C.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Judeţele din România care par că iau foc! Temperaturile cresc alarmant, ce trebuie să faci imediat
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Kelly Osbourne s-a logodit. Cum a reacționat tatăl ei când a auzit că iubitul ei se pregătește să-i adreseze...
Film Now
Brad Pitt și Tom Cruise au fost în discuții pentru „Ford v. Ferrari”. De ce a renunțat starul din „Top Gun”...
Adevarul
Oferta globală de îmbrăcăminte se reconfigurează: cine va fabrica genul de produse „Made in China"
Newsweek
PSD cere ca CASS la pensie să se plătească doar de la 4.000 lei. Cine va câștiga 100 lei la pensie?
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Filmul care în cinci zile a adunat 300 de milioane de dolari la nivel global. „F1”, pe 2 în box office
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie