Un dinte uman vechi de 1,8 milioane de ani a fost găsit în Georgia. Descoperirea aduce noi dovezi unei teorii a oamenilor de știință

Data publicării:
Săpături arheologice în Georgia.
Săpături arheologice în Georgia. Foto: Profimedia Images

Un grup de arheologi au găsit în Georgia un dinte cu o vechime de 1,8 milioane de ani, aparţinând unei specii timpurii de oameni. Descoperirea întărește teoria conform căreia în regiune ar fi existat una dintre cele mai vechi aşezări umane preistorice din Europa, relatează Reuters.

Dintele a fost descoperit în apropierea satului Orozmani, situat la aproximativ 100 de kilometri sud-vest de capitala Georgiei, Tbilisi, lângă Dmanisi, unde au fost aduse la lumină, la sfârşitul anilor 1990 şi începutul anilor 2000, cranii umane datând din urmă cu 1,8 milioane de ani.

Rămăşiţele de la Dmanisi au constituit cea mai veche descoperire de acest gen de oriunde din afara Africii, eveniment ce a schimbat informaţiile oamenilor de ştiinţă despre evoluţia primilor oameni şi despre rutele de migraţie.

Cea mai recentă descoperire, realizată într-un sit aflat la 20 kilometri distanţă, oferă şi mai multe dovezi conform cărora zona muntoasă din sudul Caucazului a fost probabil unul dintre primele locuri în care s-au stabilit primii oameni după ce au părăsit Africa, potrivit experţilor.

"Orozmani, împreună cu Dmanisi, reprezintă centrul celei mai vechi distribuţii în afara Africii a vechilor oameni - sau Homo timpuriu", a declarat Centrul Naţional de Cercetare a Arheologiei şi Preistoriei Georgiei, joi, la anunţarea descoperirii dintelui.

Giorgi Bidzinashvili, conducătorul ştiinţific al echipei care a efectuat săpăturile, a spus că, după părerea sa, dintele a aparţinut unui "văr" al lui Zezva şi Mzia, numele date unor cranii fosilizate aproape complete, cu o vechime de 1,8 milioane de ani, găsite la Dmanisi.

"Implicaţiile, nu doar pentru acest site, ci şi pentru Georgia şi povestea oamenilor care au părăsit Africa acum 1,8 milioane de ani, sunt uriaşe", a declarat studentul britanic la arheologie Jack Peart, care a descoperit dintele la Orozmani.

"Întăreşte faptul că Georgia este un loc cu adevărat important pentru paleoantropologie şi pentru povestea omului în general", a spus el pentru Reuters, notează Agerpres.

Cele mai vechi fosile de Homo descoperite oriunde în lume datează din urmă cu 2,8 milioane de ani - o mandibulă descoperită parţială în vremurile moderne în Etiopia.

Oamenii de ştiinţă cred că primii oameni, o specie vânători-culegători numită Homo erectus, a început probabil să migreze din Africa în urmă cu aproximativ două milioane de ani. Unelte străvechi datate în urmă cu 2,1 milioane de ani au fost descoperite în vremurile moderne în China, însă siturile georgiene găzduiesc cele mai vechi rămăşiţe ale primilor oameni găsite în afara Africii.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...