Metoda prin care Rusia răspândește informații false despre Ucraina. Cum sunt păcăliți oamenii cu site-uri care pretind că sunt de știri

Data publicării:
Person uses tablet in governmental cyber security room working under the Russian flag. Making cyber threats, hacking systems to gain unauthorized access, and spreading fake news. Close up. Camera B.
Rusia încearcă să crească neîncrederea publicului larg în mass-media. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Cercetătorii avertizează că site-urile ruseşti care se dau drept site-uri de ştiri, dar care de fapt răspândesc dezinformări despre Ucraina, sunt în creştere, cu scopul de a submina încrederea publicului în mass-media reală.

La începutul acestei luni, site-ul Clear Story News a prezentat informaţii false conform cărora preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi folosit bani donaţi de Statele Unite pentru a plăti jurnalişti occidentali care să vorbească de rău despre Donald Trump, informează News.ro.

„Articolul” era ilustrat de o imagine a unei scrisori pe care Volodimir Zelenski ar fi trimis-o preşedintelui parlamentului ucrainean, cerându-i să pună în aplicare un "plan" pentru "a crea o imagine negativă" a preşedintelui american.

Potrivit NewsGuard, o organizaţie specializată în lupta împotriva dezinformării, care a utilizat software-ul de verificare InVID, scrisoarea este falsă, deoarece sigiliul prezidenţial şi semnătura lui Volodimir Zelenski au fost modificate digital.

Tot potrivit NewsGuard, Clear Story News este un site de influenţă rusă legat de John Mark Dougan, un activist american pro-Kremlin.

Acelaşi „articol” a fost publicat o săptămână mai târziu pe un alt site de dezinformare pro-rus, USATimes.news. Aceste site-uri de ştiri false încearcă să câştige credibilitate în ochii publicului larg.

„Acestea sunt adesea concepute pentru a semăna cu site-urile clasice de ştiri locale, fie prin tonul articolelor, fie prin aspectul sau logo-ul site-ului. Acest lucru le permite să disemineze informaţii false, în timp ce par a fi surse independente şi de încredere”, explică McKenzie Sadeghi, cercetător NewsGuard, pentru AFP.

„Nu este vorba atât de faptul că atacă direct mass-media, cât de faptul că doresc să profite de credibilitatea acestora, ajungând la un public care, în mod normal, ar fi suspicios faţă de propaganda de stat”, adaugă ea.

Peste 1000 de site-uri care propagă ştiri false

NewsGuard a identificat 1.265 de site-uri care se prezintă ca mass-media neutre, dar care sunt de fapt susţinute de organizaţii sau guverne partizane, precum Rusia sau Iran.

Luna trecută, un site german, aktuell-nachricht.de, a susţinut că Volodimir Zelenski a cumpărat „Cuibul vulturului”, clădire construită de nazişti în Bavaria. Aceasta a fost o informaţie falsă, după cum au demonstrat cei de la AFP. Potrivit ONG-ului german Correctiv, acest site este legat de o reţea rusă de influenţă numită „Storm-1516”.

Cercetătorii în domeniul dezinformării şi ofiţerii de informaţii occidentali au descoperit legături între această reţea şi John Mark Dougan, un fost puşcaş marin american şi ofiţer de poliţie din Florida exilat în Rusia după acuzaţii de extorcare de fonduri şi ascultare telefonică.

„Actorii dezinformării exploatează credibilitatea instituţiilor media de încredere pentru a maximiza şansele ca informaţiile false să fie difuzate pe scară largă”, avertizează organizaţia NewsGuard.

„Ironia este că persoanele din spatele acestor operaţiuni de dezinformare sunt adesea dispreţuitoare, dacă nu chiar ostile, faţă de principalele mass-media, dar fac eforturi mari pentru a le imita”, notează McKenzie Sadeghi.

Dar metoda pare mai degrabă eficientă. Uraganul de minciuni care suflă pe internet contribuie la neîncrederea publicului larg în mass-media reală.

Site-urile de propagandă obişnuiau să folosească autori reali, dar instrumentele de inteligenţă artificială le permit acum să producă mult mai rapid şi mai puţin costisitor conţinut greu de distins de ştirile reale pentru un ochi neavizat.

O altă tactică populară este atribuirea de informaţii false unor instituţii media reale. Recent, un titlu fals de pe prima pagină a săptămânalului britanic The Economist avertiza cu privire la o „Apocalipsă” şi la izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial în cazul sprijinului militar american pentru Ucraina.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ora de linişte, în 2025. Când nu ai voie să faci zgomot dacă stai la bloc?
Digi FM
Val de ironii după ce o jurnalistă a criticat-o pe Lauren Sánchez, noua soție a lui Jeff Bezos: „Banii nu pot...
Pro FM
Brian May și soția sa, uluiți de vestea că Freddie Mercury ar fi avut un copil: „Știai despre asta? Dacă are...
Film Now
Marion Cotillard s-a despărțit de iubit, după 18 ani de relație și doi copii. Guillaume Canet a fost...
Adevarul
Furtuni în România. Tânăr ucis de trăsnet. În București, zborurile au fost deviate: „Pilotul ne-a arătat țara”
Newsweek
Ministrul muncii anunță creșteri uriașe de pensii pentru sute de mii de pensionari. Când dă banii?
Digi FM
Jessie J, un nou mesaj după ce a fost operată de cancer: „Nu a dispărut încă. Lupta cu cancerul nu e atât de...
Digi World
O sticlă cu un mesaj din copilărie, găsit după 31 de ani. A plutit din apele Scoției până în cele ale...
Digi Animal World
Momentul când un șoim atacă o vulpe pe o plajă din din California. Imaginile sunt virale
Film Now
Scarlett Johansson explică săruturile virale cu Jonathan Bailey: "E un tip adorabil, ce pot să spun?"
UTV
Dorian Popa și-a cerut iubita în căsătorie. Andreea a fost surprinsă cu un inel spectaculos pe deget