Caprele alpine devin animale nocturne din cauza încălzirii globale

Data publicării:
capră de munte noapte pe stâncă
Căutând hrană noaptea, caprele pot să-și conserve energia, dar acest lucru poate aduce și noi riscuri. Sursa foto: Profimedia Images

Oamenii de știință din Italia au descoperit că încălzirea globală obligă caprele alpine să ducă un stil de viață mai nocturn, făcându-le mai vulnerabile în fața prădătorilor, transmite CNN.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Sassari din Sardinia și Universitatea din Ferrara din nordul Italiei a urmărit activitatea a 47 de ibexi alpini, o specie de capră de munte, între lunile mai și octombrie timp de 14 ani. Urmărindu-le mișcările, au folosit datele senzorilor de mișcare de la gulere GPS purtate de capre și au descoperit că specia - care este în mod normal diurnă, adică activă ziua - a devenit mai nocturnă.

Schimbarea comportamentului poate fi atribuită „stresului termic”, a declarat pentru CNN Francesca Brivio, unul dintre co-autorii studiului. În timp ce caprele sunt de obicei diurne, temperaturile mai calde în timpul zilei le fac să consume mai multă energie căutând hrană. „Acest lucru este valabil și pentru oameni”, a spus Brivio, „[când] este foarte cald, încetăm să lucrăm sau mergem acasă pentru a evita soarele”.

Căutând hrana noaptea, caprele pot păstra mai multă energie - dar acest lucru poate aduce și noi riscuri.

Cercetarea, care a fost efectuată în Parcul Național Gran Paradiso din Italia și Parcul Național Elvețian din Elveția, a surprins oamenii de știință cu una dintre descoperirile sale: se așteptau ca specia să fie mai puțin activă noaptea în zonele în care sunt activi lupii, care sunt prădători nocturni. Dar nu a fost cazul și acum.

„Presupunem că pentru capra de munte este mai important să evite stresul termic decât să evite riscul să cadă pradă”, a spus Brivio.

Nu numai că deplasarea în întuneric a acestor animale, în mod normal diurne, îngreunează detectarea prădătorilor având vederea limitată, dar ibexul trăiește pe versanți stâncoși, ceea ce face ca mișcarea și procurarea hranei să fie mai riscante în timpul nopții. Studiul sugerează că aceste noi comportamente ar putea duce în cele din urmă la rate reduse de reproducere și supraviețuire.

„Obișnuințele se pot schimba”, a spus Brivio, „dar în acest moment, aceste descoperiri par să plaseze ibexul la un anumit nivel de risc pentru viitor.”

Cercetarea lor nu este prima care detectează modul în care animalele își adaptează comportamentul la creșterea temperaturilor globale. „Odată cu creșterea încălzirii globale, aceste schimbări de la activitatea diurnă la cea nocturnă vor crește”, a spus ea.

Pe măsură ce încălzirea globală și activitatea umană împing unele animale spre activități nocturne, autorii studiului au subliniat urgența schimbării practicilor actuale de management și conservare.

De exemplu, un recensământ care contabilizează numărul de capre alpine din ariile protejate se face doar la amurg și în zori, a remarcat Brivio. Această activitate sporită pe timp de noapte determină dezvoltarea de noi metodologii pentru gardienii parcului pentru a avea o evaluare precisă a populației de animale. Ea spune că ar putea fi, de asemenea, valoros să împiedici turiștii să viziteze zonele de care ibexul are nevoie în mod critic pentru a-și găsi hrana.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...