UE investește 3,5 miliarde de euro pentru combaterea poluării mărilor și oceanelor

Data publicării:
Garbage sea sand beach, unsorted rubbish, plastic bag, glass bottle, metal can, trash, refuse pile, litter, dirty ocean water, environmental pollution
Temperaturile oceanelor au înregistrat un nivel record în luna februarie. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană va cheltui 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor şi promovarea sustenabilităţii printr-o serie de iniţiative care se vor derula în acest an, a declarat, marţi, comisarul european Virginijus Sinkevicius, la conferinţa ''Oceanul nostru'' care are loc săptămâna aceasta la Atena.

Cele 40 de angajamente ale UE variază de la combaterea poluării maritime, la susţinerea pescăriilor sustenabile şi până la investiţii în aşa-numita economie albastră - utilizarea sustenabilă a resurselor maritime pentru activitatea economică. Angajamentele au fost anunţate cu prilejul conferinţei anuale ''Oceanul nostru'', care are loc săptămâna aceasta la Atena şi la care participă aproximativ 120 de ţări, scre Reuters, citat de Agerpres.

''Oceanul este parte din noi şi este responsabilitatea noastră comună'', a declarat Virginijus Sinkevicius.

Angajamentele UE includ susţinerea a 14 investiţii şi a unei reforme în pescăriile sustenabile din Cipru, Grecia, Polonia şi Portugalia cu o valoare de aproximativ 1,9 miliarde de euro şi 980 milioane de euro de la Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă care vor fi utilizate în Cipru, Finlanda, Grecia, Italia şi Spania pentru a sprijini patru investiţii şi două reforme de combatere a poluării maritime.

Alte iniţiative sunt concentrate pe sprijinirea ţărilor africane pentru ca acestea să îşi dezvolte economiile lor albastre.

Peste 400 de noi angajamente, cu o valoare de 10 miliarde de dolari, urmează să fie anunţate cu prilejul ediţiei din acest an conferinţei ''Oceanul nostru'', a dezvăluit un oficial guvernamental elen care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Luna trecută, Serviciul Copernicus al Uniunii Europene privind schimbările climatice a anunţat că temperaturile oceanelor au înregistrat un nivel record în luna februarie , iar temperatura medie globală la suprafaţa mării a fost de 21,06 grade Celsius.

Temperatura medie la suprafaţa mării corespunzătoare lunii februarie a depăşit recordul precedent de 20,98 grade Celsius, stabilit în august 2023, conform istoricului acestor date, care au început să fie colectate în 1979.

De la lansarea sa, în 2014, conferinţa anuală ''Oceanul nostru'' a mobilizat peste 2.160 de investiţii cu o valoare de aproximativ 130 de miliarde de dolari.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri