Stratul gros de zăpadă, de peste 1 metru în unele zone, care s-a format pe versantul nordic al Munților Făgăraș, a făcut o crustă de gheață de 10 centimetri grosime din cauza trecerii bruște de la temperaturi ridicate la îngheț. Această schimbare vine după ce, în zona Lacului Bâlea, au fost mai multe avalanșe provocate de vremea caldă. Specialiștii montani le cer turiștilor care vor să facă ture la altitudini mari să aibă echipamentul obligatoriu pentru astfel de situații: colțari, piolet, cască.
La înălțimi de peste 2.000 de metri pe versantul nordic al Munților Făgăraș, în zona centrală a masivului, s-a format un „strat semnificativ” de zăpadă, se arată pe pagina de Facebook Avalanșe în Carpați. Zăpada a fost acoperită ulterior de un strat dur de peste 10 centimetri de gheață, format în urma variațiilor bruște și mari de temperaturi, se mai arată în postare, care este ilustrată cu o fotografie în care se vede grosimea de peste 1 metru a stratului de zăpadă, undeva deasupra Lacului Bâlea, la 2.100 m altitudine.
„Atenție‼️ Pentru orice tură montană în zona înaltă utilizarea echipamentului tehnic: colțari, piolet, cască etc este obligatorie, precum și experiență în utilizarea acestui echipament”, se mai precizează pe pagina Avalanșe în Carpați.
Cu doar două zile înainte, aceeași pagină avertiza cu privire la posibilitatea formării unui strat de gheață peste zăpada căzută, din cauza schimbărilor de temperatură.
„În urma temperaturilor ridicate și a ploilor abundente, în zona Bâlea, au fost semnalate mai multe avalanse și scurgeri de suprafață. În următoarele zile temperaturile urmează să scadă semnificativ și să devină negative. În condițiile prognozate formarea unor cruste înghețate sau chiar înghețarea stratului de zăpadă este probabilă”, avertiza sâmbătă sursa citată.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : B.P.