Ce sunt înmormântările „eco” şi la ce ajută

Data publicării:
Organic compost with green waste - process which makes natural ferteliser from food and garden waste.
Foto: Getty Images

O companie americană vrea să schimbe felul în care oamenii sunt înmormântaţi pentru a face întregul proces mai puţin dăunător pentru mediu. Înmormântările „eco” presupun transformarea rămăşiţelor umane în compost înainte ca acestea să fie folosite pentru a ajuta la creşterea plantelor sau copacilor, relatează BBC.

Un studiu pilot făcut cu ajutorul rămăşiţelor umane ale unor voluntari care au decis să îşi ofere corpurile pentru studiu după moarte, a arătat că ţesuturile moi se descompun complet în decurs de 30 de zile prin această metodă.

Reprezentanţii firmei americane, denumită „Recompose”, susţin că acest proces previne eliberarea a unei tone de carbon, prin comparaţie cu incinerarea sau înmormântarea tradiţionale prin îngropare. Ei spun că vor oferi primul astfel de serviciu de înmormântare prin transformare în compost în statul american Washington, începând cu februarie 2021.

Katrina Spade, fondatoarea companiei, spune că îngrijorările privind schimbările climatice au reprezentat un factor important în interesul arătat de oameni pentru acest nou serviciu funebru.

Până acum 15.000 de persoane s-au abonat la buletinul nostru informativ, iar legislaţia care permite acest nou tip de înmormântare a fost votată cu sprijinul ambelor partide (n.r. - republican şi democrat). Proiectul a ajuns atât de departe atât de repede din cauza urgenţei climatice cu care ne confruntăm şi a conştientizării situaţiei în care ne aflăm”, a spus Spade.

Spade face distincţia dintre descompunere şi „recompunere”. Prima arată ce se întâmplă atunci când corpul este deasupra solului. A doua presupune integrarea rămăşiţelor cu solul. Ea spune că această metodă de „reducţie organică” previne eliberarea în atmosferă a 1,4 tone de carbon, prin comparaţie cu incinerarea. Atunci când luăm în calcul transportul şi construcţia sicriului, această metodă este mai prietenoasă cu mediului şi decât înmormântarea obişnuită.

Procesul presupune aşezarea corpului într-un spaţiu închis între aşchii de lemn, lucernă şi paie. El este apoi întors pentru a permite microorganismelor să îl descompună. Treizeci de zile mai târziu, rămăşiţele sub formă de compost pot fi folosite ca îngrăşământ pentru plante sau copaci.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri