Minunea din Sovata. Algele care cresc în Lacul Ursu ar putea să fie „mâncarea viitorului”

Data publicării:
sovata
Algele din Lacul Ursu cresc foarte repede și au o valoare nutriţională foarte bună. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Algele ulva care cresc în Lacul Ursu din Sovata fac obiectul unei ample cercetări internaţionale, pentru a se studia posibilitatea creşterii acestora într-un mediu artificial, fiind pe lista cu "mâncărurile viitorului", a afirmat, luni, biofizicianul Peter Hantz, scrie Agerpres.

"Algele ulva care cresc în Lacul Ursu acum sunt subiectul unor cercetări europene foarte largi şi detaliate, deoarece aceste alge par să fie una dintre mâncărurile viitorului. Cresc foarte, foarte repede, au o valoare nutriţională foarte bună şi este o minune că aceste alge cresc aici, în Lacul Ursu. Algele sunt sub suprafaţa apei, la o adâncime de aproximativ 3,5 m. Aici am descoperit nişte bio-filme foarte speciale, nişte alge, aşa-zisele alge ulva. Suntem într-un grup de cercetare europeană care investighează algele ulva", a declarat presei Peter Hantz.

Studiul care se face asupra algelor presupune monitorizarea plantelor şi a dinamicii apei sărate din Lacul Ursu pe parcursul unui an iar biofizicianul Peter Hantz participă la cercetare, fiind cel care a explorat intens, prin scufundare şi cu sonarul, adâncurile Lacului Ursu din Sovata.

"Pe lângă Lacul Ursu, algele acestea mai cresc într-un lac sărat din Transilvania, Lacul fără fund sau Lacul Tarzan, lângă Turda, şi una din cercetările noastre se referă la această algă care este foarte interesantă din punct de vedere ştiinţific ca morfogeneză. Dezvoltarea acestei alge necesită prezenţa unor bacterii care produc un hormon vegetal şi fără acestea, ea nu poate să se dezvolte într-un mod corect. Urmărim concentraţia hormonului taluzin în tot cursul anului şi urmărim totodată cantitatea de algă care este totdeauna prezentă într-un lac, dar în lunile aprilie, mai şi iunie sunt prezente într-o cantitate mult mai mare. Aceste cercetări pot să fie foarte utile pentru creşterea algelor în mediul artificial, deci experienţele pe care le adunăm de aici, de la Lacul Ursu, vor fi foarte interesante şi au declanşat un interes internaţional foarte mare pentru creşterea acestor alge", a subliniat cercetătorul.

Peter Hantz spune că algele sunt tentante din punct de vedere ştiinţific, fiindcă între lunile septembrie şi decembrie formează nişte "structuri foarte interesante".

Studiile efectuate asupra Lacului Ursu din Sovata de către biofizicianul Peter Hantz, împreună cu cercetători din Ungaria, Germania şi SUA, au vizat în prima fază reducerea fenomenului de heliotermie.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Metoda japoneză care răcește mașina în mai puțin de un minut. Trucul perfect ca să scapi de căldura sufocantă...
Digi FM
Tatăl Andreei Bălan, reacție după ce solista a spus cum a pierdut 90.000 de euro: "E dureros. Știe cineva cât...
Pro FM
Miley Cyrus a făcut furori la Paris, în rochie transparentă și vaporoasă, cu mănuși de piele și sandale...
Film Now
Sharon Stone a pozat topless, înconjurată de bărbați, la 67 de ani. Imaginea i-a cucerit pe fani: „O...
Adevarul
Povestea lui Constantin Chiriță, scriitorul care a transformat pionierii României comuniste în cireșari...
Newsweek
Pensiile nu se mai pot plăti din septembrie. Ani de zile nu se vor mai indexa. Avertisment dur
Digi FM
Ce salariu are Cristian Popescu Piedone la ANPC. Câți bani încasează lunar șeful Protecției Consumatorului
Digi World
Câtă cafea ar trebui să bem zilnic pentru a ne bucura de beneficiile ei
Digi Animal World
Un păianjen de aproape 18 centimetri și-a croit o pânză imensă pe terasa unei femei. Cum a reacționat aceasta...
Film Now
Christina Applegate, despre lupta cu scleroza multiplă: "Dacă lumea ar vedea ce înseamnă viața mea, nu ar...
UTV
Bianca Censori, copia fidelă a lui Kim Kardashian: body nude și cizme de blană în Beverly Hills