Peste 3.300 de copaci tăiaţi ilegal în Munţii Rodnei. Pădurarul din zonă a refuzat să participe la verificările din primăvară

Data actualizării: Data publicării:
padure furt copaci

Un control al Gărzii Forestiere Cluj pe raza Ocolului Silvic Cormaia - Anieş din judeţul Bistriţa-Năsăud, început anul trecut şi încă nefinalizat, a scos la iveală, până la această dată, tăierea ilegală a peste 3.300 de copaci, prejudiciul cauzat depăşind un milion de lei, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei, informează Agerpres.

Fondul forestier în care s-au constatat aceste tăieri ilegale aparţine oraşului Sângeorz-Băi şi face parte din arealul Munţilor Rodnei.

Potrivit comunicatului Gărzii Forestiere Cluj, controalele în zonă au demarat în vara anului 2018, în urma unei sesizări anonime primite prin poşta electronică spre finalul anului 2017, întârzierea fiind motivată de cei de la Gardă de condiţiile meteo nefavorabile şi de faptul că erau semnalate tăieri ilegale de arbori pe raza ocolului silvic respectiv, fără a fi indicat un loc exact.

Numeroasele cioate provenite din tăieri ilegale, care au fost găsite în timpul controalelor, au dus la sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud şi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Faţă de pădurarul respectiv a fost începută doar cercetarea disciplinară

Controalele s-au oprit odată cu căderea zăpezii anul trecut şi ar fi trebuit reluate în primăvara acestui an de către reprezentanţii Ocolului Silvic Cormaia - Anieş, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, deoarece pădurarul care avea în responsabilitate ultimul canton verificat, Valea lui David, a refuzat să participe la verificările din teren şi a susţinut, în scris, că nu a identificat probleme în acea zonă.

Faţă de pădurarul respectiv a fost începută cercetarea disciplinară, iar în luna iulie a acestui an controalele au fost reluate.

Până la mijlocul lunii septembrie, au fost identificate 3.350 de cioate provenite din tăieri ilegale de arbori, cu un volum de aproximativ 3.000 metri cubi, iar prejudiciul a fost estimat la peste un milion de lei.

Garda Forestieră Cluj precizează în comunicat că verificările în zona respectivă continuă şi la această dată şi s-ar putea încheia în această toamnă, în funcţie de condiţiile meteo, urmând ca, la final, să fie sesizat din nou Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud cu privire la valoarea totală a pagubelor produse fondului forestier.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, gesturi neaşteptate în Marea Britanie! Cei prezenţi nu au putut crede, ce a făcut la ultimul...
Digi FM
O femeie de 73 de ani, reușită de admirat. A absolvit facultatea și se pregătește de licență: "Am terminat...
Pro FM
Cum își petrece Jessie J timpul după intervenția chirurgicală pentru cancer. Artista, recunoscătoare: „Cea...
Film Now
Michael Douglas, dezvăluiri despre momentul în care l-a concediat pe tatăl său, Kirk Douglas: „Nu a fost o...
Adevarul
Scandal internațional legat de chatbotul Grok al lui Elon Musk. Polonia cere o anchetă europeană după...
Newsweek
Au intrat primele pensii pe card. La ce oră virează banii BCR, BRD, Raiffeisen, CEC, ING, BT?
Digi FM
De ce plătesc CASS mamele și pensionarii cu venituri de peste 3000 de lei. Bolojan: „Nu mai putem fi o ţară...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
A jucat în Licence to Kill și acum, la 70 de ani, e de nerecunoscut. Vedeta din Three's Company, surprinsă...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu