Studiu: Oamenii îşi pot aminti mai exact lucruri, dacă ţin ochii închişi

Data publicării:
varsta creier-1

Cercetătorii au testat abilitatea oamenilor de a-şi aminti detalii din filme care prezentau scenele unor crime fictive şi speră că astfel de studii să ajute martorii să-şi amintească cu mai multă acurateţe detalii atunci când sunt interogaţi de poliţie, scrie Mediafax. Savanţii mai spun că stabilirea unei relaţii cu persoana care pune întrebările poate ajuta la îmbunătăţirea acurateţii relatărilor din memorie.

Studiul, publicat în revista Legal and Criminological Psychology, a fost efectuat pe 178 de persoane, care au luat parte la două experimente separate.

Primul experiment a presupus ca voluntarii să urmărească un film în care un electrician intra pe o proprietate privată, executa nişte lucrări şi apoi fura un număr de obiecte.

Subiecţii au fost apoi luaţi la întrebări, fiecare făcând parte dintr-un grup anume. Unor participanţi la experiment li s-au pus întrebări când aveau ochii închişi, iar altora când aveau ochii deschişi. De asemenea, unuia dintre grupuri i s-a pus întrebări după stabilirea unei relaţii prietenoase cu intervievatorul, iar alţi voluntari au fost întrebaţi fără a se face vreo încercare de stabilire a unei relaţii interpersonale.

Persoanele care stabiliseră o oarecare relaţie cu intervievatorul şi aveau ochii închişi pe perioada interogatoriului au răspuns corect la trei sferturi din cele 17 întrebări. Cele care nu stabiliseră o relaţie interpresonală şi aveau ochii deschişi au răspuns corect la doar 41% dintre întrebări.

Studiul a arătat că închiderea ochilor a avut cel mai mare impact legat de amintirea corectă a detaliilor, dar şi că sentimentul de confort din timpul intervievării a ajutat.

În cadrul celui de-al doilea experiment, oamenii au fost întrebaţi ce-şi amintesc că au auzit în timpul unei scene care prezenta o crimă. Din nou, închiderea ochilor şi existenţa unui sentiment de confort au ajutat participanţii să îşi amintească mai multe detalii decât ceilalţi subiecţi ai studiului.

"Datele noastre şi altele anterioare indică faptul că închiderea ochilor este de ajutor, pentru că astfel se elimină elemente care ar putea distrage atenţia. De asemenea, ar putea ajuta oamenii să vizualizeze detaliile evenimentului pe care vor să şi-l amintească, dar cel de-al doilea experiment sugerează că închiderea ochilor poate ajuta şi la o concentrare asupra informaţiilor de tip audio. Mecanismele pe care le-am identificat ar trebui să se aplice şi altor contexte, de exemplu detaliile referitoare la o prelegere", a declarat doctorul Robert Nash, cercetătorul principal al acestui studiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul pustiu cu peste 700 de castele, lăsat în paragină. De la lux la ruină, așezarea mega...
Digi FM
Lecția de viață oferită de o pensionară din Neamț care a susținut Bacalaureatul la 75 de ani: „Să nu-ți fie...
Pro FM
Brian May și soția sa, uluiți de vestea că Freddie Mercury ar fi avut un copil: „Știai despre asta? Dacă are...
Film Now
Marion Cotillard s-a despărțit de iubit, după 18 ani de relație și doi copii. Guillaume Canet a fost...
Adevarul
Furtuni în România. Tânăr ucis de trăsnet. În București, zborurile au fost deviate: „Pilotul ne-a arătat țara”
Newsweek
Ministrul muncii anunță creșteri uriașe de pensii pentru sute de mii de pensionari. Când dă banii?
Digi FM
Jessie J, un nou mesaj după ce a fost operată de cancer: „Nu a dispărut încă. Lupta cu cancerul nu e atât de...
Digi World
Un bărbat a mâncat 150 de ouă, în doar cinci zile: „E o nebunie, corpul meu s-a subțiat considerabil”...
Digi Animal World
Momentul când un șoim atacă o vulpe pe o plajă din din California. Imaginile sunt virale
Film Now
Scarlett Johansson explică săruturile virale cu Jonathan Bailey: "E un tip adorabil, ce pot să spun?"
UTV
Dorian Popa și-a cerut iubita în căsătorie. Andreea a fost surprinsă cu un inel spectaculos pe deget