O casă cu două dormitoare la un preț de 28.000 de dolari. Cum arată o locuință imprimată 3D

Data publicării:
casa imprimata 3d
Casele imprimate 3D sunt o promisiune serioasă de rezolvare a enormei crize de locuinţe pe care o traversează omenirea. FOTO: Captură Digi24

Casele imprimate 3D sunt o promisiune serioasă de rezolvare a enormei crize de locuinţe pe care o traversează omenirea, aşa că tot mai multe comunităţi de acest tip apar în lumea întreagă. Recent, în Africa, o astfel de comunitate şi-a propus să printeze câte o casă pe săptămână, timp de 1 an.

Imprimarea 3D a devenit încet, dar sigur, o tehnologie viabilă de construcție. În acest fel au fost clădite comunități de case în California, Virginia, Texas și Mexic, printre altele. Acum, un nou proiect de pe cealaltă parte a Atlanticului se alătură acestei liste.

Săptămâna trecută, 14Trees - o societate mixtă între compania elvețiană de construcții sustenabile Holcim și British International Investment - a anunțat finalizarea primelor 10 unități ale unui proiect de locuințe imprimate 3D în Kilifi, Kenya. Comunitatea se numește Mvule Gardens și va fi formată în cele din urmă din 52 de locuințe unifamiliale.

Primele locuințe finalizate includ șase case cu trei dormitoare care au 77 de metri pătrați fiecare și patru case cu două dormitoare care măsoară 57 metri pătrați. Tipărirea a început în octombrie 2022, cu scopul de a ridica pereții unei case în fiecare săptămână, timp de 10 săptămâni. Potrivit Holcim, tipărirea pereților caselor cu două dormitoare a durat doar 18 ore.

Imprimanta folosită pentru acest proiect este o BOD2 de la compania daneză COBOD. Compania spune că BOD2 este cea mai rapidă imprimantă 3D pentru construcții de pe piață, pentru că așterne un metru de material pe secundă. Imprimanta de tip portal se deplasează între trei axe pe un cadru metalic și are nevoie de doi operatori umani pentru a o opera. BOD2 a fost folosită în 2020 pentru a imprima o clădire de apartamente în Germania, iar în 2021 pentru o școală din Malawi.

O casă cu două dormitoare – în jur de 28.000 de dolari

Kilifi se află în sud-estul Kenyei, pe coastă, la aproximativ 56 de km nord-est de Mombasa. Prețurile pentru casele cu două dormitoare de la Mvule Gardens încep de la 3.610.000 de șilingi kenyeni, aproximativ 28.620 de dolari. Deși această sumă ar putea fi destul de accesibilă pentru un american obișnuit, este cam scumpă pentru un kenyan obișnuit.

Cu toate acestea, 14Trees spune că unul dintre obiectivele sale principale este de a continua să reducă costurile de construcție cu fiecare fază a proiectului, oferind în cele din urmă locuințe cu 20% mai ieftine decât casele standard. De asemenea, compania intenționează să permită viitorilor proprietari să își proiecteze propriile planuri de etaj, profitând de natura modulară, uşor de modificat în funcţie de gusturi, a construcțiilor prin imprimare 3D.

După cum se ştie, există o lipsă masivă de locuințe în întreaga lume: sunt milioane de cereri în plus faţă de ofertă. Cel mai bun mod de a rezolva această criză este de a construi, dar trebuie să facem acest lucru într-un mod inteligent, durabil și accesibil şi rapid. Potrivit 14Trees, numai în Kenya există un deficit de aproape două milioane de locuințe.

Este imprimarea 3D o soluție viabilă?

Modalitatea nu e lipsită de controverse: există dezbateri cu privire la faptul dacă imprimarea 3D este cu adevărat o soluție viabilă și scalabilă pentru deficitul de locuințe.

Criticii subliniază faptul că economiile de costuri nu vor fi probabil atât de semnificative pe cât insinuează reclama, și nici ecologia nu va fi atât de prietenoasă, deoarece casele folosesc ciment, iar cimentul este o sursă majoră de emisii de carbon.

De asemenea, imprimarea 3D este mai practică pentru casele unifamiliale și mai puțin aplicabilă pentru locuințele dense, cu mai multe etaje, care vor contribui cel mai mult la reducerea deficitului de ofertă.

Vor deveni populare casele imprimate 3D?

Acest lucru rămâne de văzut, dar, în timp ce companiile și guvernele lucrează pentru a rezolva criza locuințelor din SUA și din întreaga lume, comunitățile imprimate 3D par mai bune decât alternativa care, în cele mai multe cazuri, este zero.

Primele 10 case Mvule Gardens sunt acum acoperite și vopsite și vor fi predate noilor proprietari după ce vor fi finalizate, pe măsură ce următoarele 10 case vor fi puse în funcțiune.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri