Studiu ANCOM: Doar 15% dintre români cred în conspirațiile legate de tehnologia 5G

Data actualizării: Data publicării:
smartphone cu 5g
Foto: Guliver/Gettyimages

Conspirațiile despre 5G nu au foarte mare succes în România, arată un studiu realizat de Metro Media Transilvania la comanda ANCOM, dat publicității miercuri, în cadrul unei conferințe de presă. Doar 19% dintre persoanele intervievate cred că tehnologia 5G are efecte nocive asupra sănătății oamenilor, florei și faunei, iar peste 40% dintre cetățeni se declarată deloc preocupați sau îngrijorați de posibilele efecte ale radiațiilor asupra sănătății. Doar 15% sunt de părere că noua tehnologie este parte a strategiei mondiale de manipulare a populaţiei.

(Studiul poate fi consultat integral aici: STUDIU ANCOM 5G)

27% au spus că sunt "puţin preocupaţi" de acest aspect. Pe acelaşi subiect, doar 3% au menţionat că sunt foarte preocupaţi de faptul că radiaţiile le pot afecta sănătatea, 7% au afirmat că sunt destul de preocupaţi, în timp ce 18% s-au declarat preocupaţi.

Raportul ANCOM relevă, totodată, faptul că principalele preocupări ale românilor faţă de efectele radiaţiilor sunt, în ordine: vitezele tot mai mai mari la Internet (39%), apariţia 5G (37%), pandemia de coronavirus (33%), reţelele Wi-Fi în locuri publice (24%).

Întrebaţi cum se protejează de radiaţii, aproape 60% dintre cei chestionaţi susţin că nu fac aceste lucru, peste un sfert (26%) spun că încearcă să reducă timpul de utilizare efectivă a dispozitivelor, 16% că încearcă să ţină aparatele la distanţă mai mare (de exemplu, utilizarea căştilor pentru a vorbi la telefon), iar 11% opresc pe timpul nopţii telefonul sau routerul Wi-Fi.

În ceea ce priveşte sursele de informare referitoare la posibilele efecte ale radiaţiilor asupra sănătăţii, 64% au invocat televizorul şi radioul, 54% au menţionat diversele pagini de Internet, 40% au precizat discuţiile cu familia şi prietenii, 39% s-au referit la reţelele sociale şi 16% au mizat pe manualele de instrucţiuni şi pe locul de muncă.

Pe subiectul 5G, şase din zece români (62%) au declarat că au cunoştinţă despre acest termen, în timp ce peste o treime (34%) nu cunosc informaţii despre această tehnologie.

Mai mult de jumătate dintre respondenţi (55%) au declarat că tehnologia 5G va aduce viteze foarte mari de Internet, 40% dintre români au spus că aceasta va fi utilizată pe mai multe obiecte din jurul nostru, iar 25% că 5G va face viaţa mai uşoară. În acest context, 28% dintre persoanele intervievate au menţionat că vor folosi tehnologia 5G în următorii 2-3 ani.

Pe de altă parte, 19% din totalul respondenţilor au afirmat că 5G are efecte nocive asupra sănătăţii oamenilor, florei şi faunei, în timp ce 15% sunt de părere că noua tehnologie este parte a strategiei mondiale de manipulare a populaţiei.

Conform datelor ANCOM, 55% dintre români nu ştiau că nivelul radiaţiilor în România este măsurat permanent, încă de acum mai mult de zece ani.

Pe lista surselor de radiaţii, 75% dintre români au pus telefoanele mobile, 69% au mizat pe antenele de telefonie mobilă, 45% pe liniile de înaltă tensiune, 41% aparatele electrocasnice (televizoare, cuptoare cu microunde etc.), 38% computerele/laptopurile/tabletele, 35% echipamentele radar, 34% routerele fără fir, 28% reţelele de computere wireless şi 13% încălzirea prin inducţie.

În plus, raportul ANCOM evidenţiază faptul că 95% din totalul respondenţilor au afirmat că utilizează cel mai des în gospodărie telefonul mobil, urmat de computer/laptop (61%), router Wi-Fi (58%), televizoarele conectate la Internet (38%) şi tabletele (32%).

Aproape jumătate dintre respondenţi (49%) au declarat că, în raport cu tehnologia, au o relaţie neutră, indiferentă. În acelaşi timp, 37% s-au declarat pasionaţi de tehnologie şi că adoptă cu uşurinţă şi plăcere noile echipamente şi servicii, în timp ce 14% au răspuns "sunt tehnofob manifest anxietate sau frică legate de efectele tehnologiei".

Cercetarea ANCOM a fost realizată cu sprijinul Metro Media Transilvania, în perioada septembrie - octombrie 2020, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.446 de persoane fizice, cu vârste de peste 16 ani, indiferent dacă folosesc sau nu servicii de comunicare electronice.

Editor : Adriana Duțulescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Subiecte limba maternă la Evaluarea Națională 2025. Ce au avut elevii de rezolvat
Digi FM
Internauții, după ce Nicușor Dan a fost pozat într-un magazin ieftin: "În țara unde Ciolacu poartă pantofi...
Pro FM
16 ani fără Michael Jackson. Cauza morții "regelui muzicii pop" și detalii tulburătoare din ultimele sale...
Film Now
Actorul care l-a interpretat pe puștiul din „Jaws” a rămas cu traume: „Nu am mai intrat în apă ani de zile”
Adevarul
Cât costă revizia unei mașini în 2025. Șoferii care vor plăti cu 1.000 de lei mai mult
Newsweek
Nicușor Dan a anunțat din ce lună se plătește CASS la pensie. Câți bani îți ia statul?
Digi FM
Jeff Bezos se căsătorește cu Lauren Sánchez. Cine este MacKenzie Scott, fosta sa soție și una dintre cele mai...
Digi World
Cât de des ar trebui să-ți speli părul? Greșeala pe care mulți o fac
Digi Animal World
Momentul când un șoim atacă o vulpe pe o plajă din din California. Imaginile sunt virale
Film Now
Sami, fiica lui Charlie Sheen, are probleme de sănătate după ce și-a pus implanturi mamare la doar 19 ani: „O...
UTV
Dragoș Bucur și Dana Nălbaru își țin copiii departe de rețelele sociale: „N-au acces la social media”