Video Un bărbat paralizat a reușit să se miște cu ajutorul unui exoschelet care citește gândurile

Data publicării:
clinatec

Un bărbat rămas paralizat în urmă cu doi ani, după ce a căzut de la înălțime, a reușit să-și miște mâinile și picioarele cu ajutorul unui exoschelet care îi citește gândurile, potrivit cercetătorilor francezi, citați de BBC.

Thibault, în vârstă de 30 de ani, a declarat că primii pași făcuți cu ajutorul costumului l-au făcut să se simtă ca "primul om pe Lună".

Mișcările sale, în special mersul, sunt departe de a fi perfecte, iar costumul poate fi purtat doar în laborator. Totuși, oamenii de știință francezi spun că acest progres ar putea cândva să îmbunătățească calitatea vieții unor persoane.

Thibault a fost supus unei intervenții chirurgicale prin care i-au fost montate două implanturi pe suprafețe creierului care controlează mișcarea.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Fiecare implant conține 64 de electrozi care interpretează activitatea cerebrală și transmit instrucțiunile către un computer.

Un program software sofisticat citește undele cerebrale și le transformă în instrucțiuni pentru controlul exoscheletului.

Thibault, care nu a vrut să-și facă public numele complet, lucra ca optician în urmă cu doi ani, când a suferit o cădere de la o înălțime de 15 metri. În urma căzăturii, a fost grav rănit la coloana vertebrală și a rămas paralizat, petrecând următorii doi ani în spital. În 2017 a luat parte la testul cu exoscheletul, desfășurat de Clinatec și Universitate din Grenoble. Inițial, a testat implanturile din creier pentru a controla un personaj virtual, iar apoi a trecut la probele în costum.

Exoscheletul cântărește 65 de kilograme și trebuie ancorat de tavan pentru a reduce riscul ca Tribault să cadă în timp ce-l poartă. Nu este încă un dispozitiv pregătit să fie scos din laborator și nu restaurează toate funcțiile de mișcare.

"Acest exoschelet este departe de a oferi autonomie. Nu are încă mișcări rapide și precise de a evita o căzătură, nimeni nu poate construi în acest moment așa ceva", a spus profesorul Alim-Louis Benabid, președintele Consiliului de administrație Clinatec.

Compania fraceză va lucra pentru a îmbunătăți tehnologia. Problema actuală este cantitatea de informație transmisă de creier pe care sistemul o poate citi și interpreta în timp real. Doar jumătate este utilizată în acest moment din cauză limitărilor tehnice, însă pe măsură ce vor utiliza computere mai puternice și sisteme de inteligență artificială mai evoluate, sistemul va evolua.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Celine Dion, într-o imagine rară alături de gemenii ei, la concertul The Rolling Stones. Nelson și Eddy au 13...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Cum reacționează Simona Țăranu la avansurile fotbaliștilor. „Nu e mit e realitate”
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita