Puterea roboților, în mâinile oamenilor

Data publicării:
militar robot exoschelet

Companiile militare sunt cele care au investit cel mai mult în ideea de exoschelet. Iniţial în scop paşnic. Pentru a permite mutarea unor obiecte mult prea grele pentru a fi ridicate cu mâna goală. Acum însă, exoscheletelor li se caută şi o aplicaţie pe câmpul de bătălie. Compania Revision Military dezvoltă costumul KOS. Este o armură de luptă care ar putea proteja soldaţii mai bine decât căştile şi vestele anti-glonţ existente. Actualele echipamente militare acoperă doar 19% din suprafaţa corpului. Potrivit celor de la Revision Military, costumul KOS ar tripla suprafaţa protejată. Vestele antiglonţ există de foarte multă vreme. Însă motivul pentru care nu au fost realizate până acum costume complete care să respingă proiectilele a fost unul simplu: sunt prea grele.

De aceea, la armura celor de la KOS exoscheletul joacă un rol foarte important. Susţine greutatea platoşelor, inclusiv printr-o coloană vertebrală artificială.

Însă acest concept poate revoluţiona şi medicina. I-ar putea ajuta să meargă din nou pe cei care suferă de o paralizie a picioarelor. Argo este una dintre companiile care dezvoltă proteze bazate pe acelaşi principiu al exoscheletelor militare şi industriale.

Greutatea corpului este preluată de membrele robotizate. Şi cu toate că purtătorii unui astfel de costum trebuie să folosească şi cârje, această tehnologie este un pas înainte către o viaţă normală.

Următoarea etapă în dezvoltarea unor proteze de acest fel este obţinerea unui echilibru mai bun pentru purtătorul lor. În acelaşi timp se caută soluţii prin care exoscheletele să poată fi folosite şi de cei cu picioarele amputate sau cu paralizii extinse.

Primul exoschelet funcţional a fost dezvoltat în urmă cu mai bine de 50 de ani de compania americană General Electric. Clientul a fost, desigur, armata Statelor Unite. Însă costumul dezvoltat atunci s-a dovedit a fi inutil. Deşi putea ridica greutăţi mari, era voluminos şi se mişca greu. Însă ştiinţa materialelor şi robotica au evoluat foarte mult în ultima jumătate de secol.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...