WP: Boții pot manipula politic agenda publică. Exemplul Poloniei

Data publicării:
poland_-_wsj

Poate că „distopia inteligenței artificiale” este chiar printre noi și nu se exprimă printr-o fantezie robotică antropomorfă, ci prin ceva atât de mic, încât încape într-un cod: un bot, scrie Anne Applebaum într-un editorial recent din The Washington Post.

Applebaum aduce în disucție „forța majoră” pe care o reprezintă la ora actuală boții pe canalele social media, unde „pot posta comentarii, pot reacționa la postările altora”, „ pot adresa insulte” sau chiar pot „repeta sloganuri”.

„Un director din domeniul tehnologiei mi-a spus că jumătate din utilizatorii de pe Twitter sunt boți creați de companii, care fie îi vând, fie îi utilizează pentru a promova diferite cauze”, scrie jurnalista, adăugând că poate cea mai semnificativă acțiune socială din arsenalul operațional al unui bot este aceea de a impune un subiect politic pe agenda publică.

Mai mult, editorialista susține că partidele au început să apeleze tot mai des la această tactică digitală. Applebaum face referire la un eveniment recent, protestele din Polonia. Simpatizanții guvernului de la Varșovia, din zona alt-right americană, ar fi lansat un bot pe Twitter cu hashtag-ul de campanie „#astroturfing”, care ar fi trebuit să convingă opinia publică poloneză că manifestanții anti-guvernamentali fuseseră plătiți ca să iasă în stradă. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În acest sens, Anne Applebaum citează o investigație derulată de Laboratorul de Cercetări Digitale din cadrul Atlantic Council.

„Campania respectivă a eșuat. Dar alți boți au succes – sau cel puțin așa pare. Acum, întrebarea este dacă, ținând cont de numărul de boți diferiți care acționează în orice moment, știm măcar ce înseamnă asta”, mai notează editorialista.

Poate că, în tot acest timp, „ne-am imaginat incorect” scenariul inteligenței artificiale și „așa arată calculatoarele scăpate de sub control”.

„Nu avem de-a face cu o navă spațială gigantică, nici cu armate de roboți umanoizi. În schimb, ne-am creat o mlaștină de irealitate, o lume în care nu știi dacă emoțiile pe care le simți sunt manipulate de oameni sau de mașinării (...) Nu este asta utopia de care ne temem de atât amar de vreme?”, conchide Anne Applebaum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri