De ce Iohannis „Fuhrer” este discriminare, dar Iohannis „șef de lagăr de concentrare” este libertate de exprimare. Explicațiile CNCD

Bogdan Păcurar Data publicării:
iohannis
Foto: presidency.ro

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării l-a amendat pe Călin Popescu Tăriceanu, care l-a făcut „Fuhrer” pe președintele Klaus Iohannis, în vreme ce la Lia Olguța Vasilescu, care l-a făcut „șef de lagăr de concentrare”, a considerat că este libertate de exprimare. Csaba Asztalos, președintele CNCD, a explicat că doar declarația lui Călin Popescu Tăriceanu face trimitere la elementul etnic și de aceea a fost considerată discriminare.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu l-a numit „Fuhrer” pe președintele Klaus Iohannis într-un text postat recent pe Facebook: „Să o lase mai ușor cu amenințările că nu e Fuhrer ci, încă, Președintele României”. Tăriceanu a fost amendat miercuri cu 2.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru că l-a discriminat pe președintele Iohannis.

CNCD a decis că afirmațiile președintelui ALDE reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate.

În urmă cu doar o săptămână, CNCD a decis în unanimitate că o declarație a Liei Olguța Vasilescu, care l-a asemănat pe Klaus Iohannis cu un „șef de lagăr de concentrare”, reprezintă libertate de exprimare.

„Afirmația doamnei Lia Olguța Vasilescu: Domnul Klaus, cred deja se și vede șef de lagăr de concentrare și toți PSD-iștii băgați acolo la reeducare, se încadrează în limita libertății de exprimare și este protejată de art. 10 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi)”, a decis CNCD pe 20 mai.

Csaba Asztalos, președintele CNCD, spune că declarația Liei Olguța Vasilescu trebuie privită în contextul declarațiilor pe care președintele Klaus Iohannis le-a făcut despre PSD. 

„Lia Olguța Vasilescu nu vorbește despre lagăr de exterminare, ci de lagăr de concentrare, care nu este specific doar regimului nazist, și regimul comunist a avut lagăre de concentrare. Lia Olguța Vasilescu nu a făcut trimitere la elementul etnic”, a explicat Csaba Asztalos pentru Digi24.ro motivul pentru care declarația făcută de Olguța Vasilescu nu este discriminatoare, ci se încadrează la libertate de exprimare.

În schimb, în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu, care l-a făcut „Fuhrer” pe Klaus Iohannis, „trimiterea la elementul etnic este evidentă”, a mai arătat Csaba Asztalos, spunând că această declarație a liderului ALDE se încadrează la discriminare.

Lia Olguța vasilescu nu este prima dată în atenția CNCD pentru afirmațiile la adresa șefului statului. În vara trecută, după protestul din 10 august, președintele Klaus Iohannis a atacat dur Guvernul PSD, acuzându-l că „a bătut şi a gazat oamenii” în Piaţa Victoriei. Lia Olguța Vasilescu a avut o replică la fel de dură: „ca neamţ, să vorbeşti despre gazare, trebuie să ai mult curaj”.

Ulterior, ea a fost sancționată de CNCD cu avertisment după declarația la adresa lui Klaus Iohannis, după o plângere a senatorului USR Vlad Alexandrescu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri