Atac israelian asupra unei clădiri care adăpostea angajați ai ONG-ului Medici Fără Frontiere. Doi morți și mai mulți răniți

Data publicării:
cladire MSF in gaza atacata de israel
Clădirea adăpostea peste 60 de angajați ai ONG-ului Medici Fără Frontiere. Foto: msf.org

Organizaţia neguvernamentală Medici fără Frontiere (MSF) a denunţat miercuri „în termenii cei mai fermi” o lovitură israeliană asupra uneia dintre casele sale din sudul Fâşiei Gaza, care a ucis doi membri ai familiei unuia dintre angajaţii ONG-ului. Armata israeliană a declarat că investighează incidentul.

Un tanc israelian a tras marţi seara asupra unei clădiri care îi găzduieşte pe unii dintre angajaţii MSF şi membri ai familiilor acestora în Al-Mawasi, în apropiere de Khan Younis, unde, în ultimele săptămâni, au avut loc lupte terestre, tiruri şi raiduri aeriene, se arată într-un comunicat MSF preluat de AFP și Agerpres.

„Acest atac a ucis nora şi soţia unuia dintre colegii noştri şi a rănit şase persoane, dintre care cinci femei şi copii. Clădirea, marcată în mod clar cu logo-ul MSF”, a fost „ţinta unor focuri de armă”, a precizat ONG-ul, adăugând că 64 de persoane se aflau în clădire în acel moment.

„Suntem şocaţi”

Ambulanţele care au venit să salveze victimele „au fost întârziate mai mult de două ore din cauza tirurilor de obuze din zonă” înainte de a putea ajunge la faţa locului şi de a transfera răniţii la un spital de campanie din Rafah, în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza.

„Suntem şocaţi şi profund întristaţi de acest atac mortal”, a declarat Meinie Nicolai, directorul executiv al MSF, care se află în prezent într-o călătorie în Fâşia Gaza.

„Astăzi, în Gaza, realitatea îngrozitoare este că niciun loc nu este sigur şi că promisiunile privind zonele sigure sunt goale, iar mecanismele de cruţare a clădirilor ineficiente”, a adăugat ea, asigurând că coordonatele GPS ale locului, pe care era agăţat un mare steag al ONG-ului, au fost transmise armatei israeliene, care „a confirmat primirea”.

Reacția IDF

Interogată de AFP în legătură cu această afacere, armata israeliană (IDF) a declarat că a tras „în timpul operaţiunilor din Khan Yunis” asupra unei clădiri „identificate” ca adăpostind „activităţi teroriste”, dar că ulterior „informaţii au semnalat moartea a doi civili neimplicaţi” în aceste presupuse activităţi.

„Armata israeliană regretă orice prejudiciu cauzat civililor şi face tot ce îi stă în putinţă pentru a opera cu precizie pe câmpul de luptă”, a adăugat armata, precizând că a început o „analiză” a incidentului.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri