Biden ia un ton dur față de China în încercarea de a obține sprijin în alegeri. Oțelul și aluminiul chinezesc vor avea tarife triplate

Data publicării:
Joe Biden
Președintele SUA, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, intenţionează să tripleze taxele vamale pe oţelul şi aluminiul importate din China, o mișcare prin care speră să obțină votul muncitorilor industriali din statele din așa-zisul Rust Belt, cruciale pentru eforturile sale de a câștiga un nou mandat în noiembrie.

Guvernul american a denunţat, într-un comunicat, „politicile şi subvenţiile Chinei pentru industriile sale ale oţelului şi aluminiului”, iar Joe Biden a sugerat ca taxele vamale în vigoare percepute la unele produse din oţel şi aluminiu importate din China, în medie de aproximativ 7,5%, să crească de trei ori.

Preşedintele american vizitează, miercuri, orașul Pittsburgh din statul Pennsylvania, un oraş cu tradiţie industrială, în cadrul unui turneu electoral pe care liderul de la Casa Albă îl desfășoară în acest stat absolut crucial pentru eforturile sale de a obține un nou mandat.

Programul vizitei include şi sediul sindicatului metalurgic USW, al cărui sprijin Biden l-a obţinut recent, mai ales după ce s-a opus cumpărării societăţii metalurgice U.S. Steel de către compania japoneză Nippon Steel. Donald Trump curtează, la rândul său, voturile muncitorilor şi se autodescrie drept „şansa relansării” industriei prelucrătoare a SUA.

Administraţia americană a anunţat, tot miercuri, lansarea unei anchete față de „practicile neloiale ale Chinei în sectoarele construcţiilor navale, transportului maritim şi logisticii”.

Aflată la începutul lunii într-o vizită în China, secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a criticat „sprijinul direct şi indirect” pe care regimul de la Beijing îl oferă unor sectoare economice care provoacă o „supracapacitate de producţie ce excede semnificativ cererea internă a Chinei, precum şi ceea ce poate suporta piaţa mondială”.

În aceste condiţii, companiile din SUA au dificultăţi în a „concura în condiţii de egalitate” cu companiile chineze, a mai spus Yellen. În replică, guvernul chinez a apreciat, tot miercuri, că „astfel de acuzaţii sunt nefondate”, argumentând că „o abundenţă de bunuri exportate nu face decât să sporească concurenţa pe piaţă”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri