Senatul SUA a aprobat un pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari, care include și Ucraina: "Zelenski, du-te şi câştigă"

Data actualizării: Data publicării:
Chuck Schumer
Chuck Schumer, liderul majorităţii democrate, i-a transmis un mesaj lui Zelenski: "OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta".. FOTO: Profimedia Images

Un amplu pachet de ajutor extern a trecut cu uşurinţă, marţi seară târziu, în Congresul SUA, după luni de amânare, deschizând calea pentru o nouă finanţare de miliarde de dolari pentru Ucraina, în contextul în care forţa de invazie a Rusiei avansează şi Kievul duce lipsă de provizii militare, transmite Reuters.

Senatul a aprobat cu 79 de voturi ”pentru” şi 18 ”împotrivă” patru proiecte de lege adoptate sâmbătă de Camera Reprezentanţilor, după ce liderii republicani din Cameră au schimbat brusc cursul săptămâna trecută şi au permis un vot asupra celor 95 de miliarde de dolari, în mare parte ajutor militar pentru Ucraina, Israel şi Taiwan şi partenerii SUA din Indo-Pacific.

Cele patru proiecte de lege au fost combinate într-un singur pachet în Senat, pe care preşedintele Joe Biden a declarat că îl va promulga miercuri.

Cel mai mare prevede 61 de miliarde de dolari în fonduri extrem de necesare pentru Ucraina. Un al doilea prevede 26 de miliarde de dolari pentru Israel şi ajutor umanitar pentru civilii din zonele de conflict din întreaga lume, iar un al treilea mandatează 8,12 miliarde de dolari pentru a "contracara China comunistă" în Indo-Pacific. Un al patrulea, pe care Camera Deputaţilor l-a adăugat la pachet săptămâna trecută, include o potenţială interzicere a aplicaţiei de socializare TikTok, controlată de chinezi, măsuri pentru transferul activelor ruseşti confiscate în Ucraina şi noi sancţiuni împotriva Iranului.

Administraţia lui Biden pregăteşte deja un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul provenit din proiectul de lege, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani. Acesta include vehicule, muniţii de apărare antiaeriană Stinger, muniţie suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, muniţie de artilerie de 155 de milimetri, muniţii antitanc TOW şi Javelin şi alte arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă.

Liderii democraţi şi republicani din Senat au afirmat că Congresul a dat un pas înainte în a le transmite preşedintelui rus Vladimir Putin şi altor adversari străini că Washingtonul va continua să sprijine Ucraina şi alţi parteneri străini.

"Acest proiect de lege privind securitatea naţională este una dintre cele mai importante măsuri pe care Congresul le-a adoptat de foarte mult timp pentru a proteja securitatea americană şi securitatea democraţiei occidentale", a declarat liderul majorităţii democrate Chuck Schumer, într-o conferinţă de presă după vot.

Pachetul de ajutor ar putea fi ultimul aprobat pentru Ucraina până după alegerile din noiembrie, când vor fi puse la bătaie Casa Albă, Camera Reprezentanţilor şi o treime din Senat.

O mare parte din opoziţia faţă de asistenţa de securitate, atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat, a venit din partea republicanilor care au legături strânse cu fostul preşedinte american Donald Trump, un sceptic în privinţa ajutorului pentru Ucraina, care a subliniat politicile "America First" în timp ce încearcă să obţină un al doilea mandat.

Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, un puternic susţinător al asistenţei acordate Ucrainei, şi-a exprimat regretul în legătură cu întârzierea, în mare parte din cauza obiecţiilor republicanilor de linie dură de a adăuga mai mult la cele 113 miliarde de dolari pe care Washingtonul le-a autorizat pentru Kiev de când Rusia şi-a început invazia la scară largă în februarie 2022.

"Cred că am dat colţul în ceea ce priveşte mişcarea izolaţionistă", a declarat McConnell într-o conferinţă de presă.

O parte din banii pentru Ucraina - 10 miliarde de dolari pentru sprijin economic - vin sub forma unui împrumut, ceea ce Trump sugerase, dar proiectul de lege îi permite preşedintelui să ierte împrumutul începând cu 2026.

”Acum du-te şi câştigă lupta”

Afluxul de arme ar trebui să îmbunătăţească şansele Kievului de a evita o pătrundere majoră în estul ţării de către invadatorii ruşi, deşi ar fi fost mai util dacă ajutorul ar fi venit mai aproape de momentul în care Biden l-a solicitat anul trecut, au declarat analiştii.

Schumer a declarat că i-a lăsat un mesaj preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, marţi seară, spunându-i: "OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta".

Nu a fost imediat clar cum vor afecta banii pentru Israel conflictul din Gaza. Israelul primeşte deja miliarde de dolari în asistenţă de securitate anuală din partea SUA, dar, mai recent, s-a confruntat cu primul său atac aerian direct din partea Iranului.

Susţinătorii ajutorului speră că asistenţa umanitară îi va ajuta pe palestinienii din Gaza, care a fost devastată de campania israeliană împotriva Hamas ca represalii la atacurile din 7 octombrie care au ucis 1.200 de persoane.

Autorităţile sanitare din Gaza spun că această campanie a dus la moartea a peste 34.000 de civili din enclava palestiniană.

A fost pentru a doua oară în acest an când Senatul condus de democraţi a adoptat un ajutor de securitate pentru Ucraina, Israel şi Indo-Pacific. Ultimul proiect de lege, în urmă cu mai bine de două luni, a întrunit un sprijin de 70% în camera de 100 de membri, atât din partea republicanilor, cât şi a democraţilor, dar liderii Camerei controlate de republicani nu au permis un vot asupra ajutorului extern până săptămâna trecută.

Progresul legislaţiei a fost urmărit îndeaproape de industrie, firmele americane din domeniul apărării urmând să obţină contracte importante pentru furnizarea de echipamente pentru Ucraina şi alţi parteneri americani.

Experţii se aşteaptă ca suplimentarea cheltuielilor să stimuleze portofoliul de comenzi al RTX Corp, împreună cu alte companii importante care primesc contracte guvernamentale, precum Lockheed Martin (LMT.N), General Dynamics (GD.N) şi Northrop Grumman (NOC.N).

Camera Deputaţilor a adoptat finanţarea pentru Ucraina cu 311-112, toate voturile "împotrivă" venind din partea republicanilor, mulţi dintre ei opunându-se cu înverşunare acordării de asistenţă suplimentară pentru Kiev. Doar 101 republicani au votat pentru, forţându-l pe preşedintele Camerei Mike Johnson să se bazeze pe sprijinul democraţilor şi provocând apeluri pentru înlăturarea sa de la conducerea Camerei.

Cu toate acestea, Camera a părăsit Washingtonul pentru o pauză de o săptămână, fără a declanşa un vot pentru înlăturarea lui Johnson.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri