Polonia cere Israelului să „despăgubească” familiile lucrătorilor umanitari ucişi în Gaza

Data publicării:
Zona spitalului Al-Shifa din Gaza, după retragerea tancurilor israeliene.
Foto: Profimedia Images

Viceministrul polonez de externe Andrzej Szejna a declarat marţi că Israelul trebuie să ofere explicaţii, să numească responsabilii şi să „despăgubească” familiile a şapte lucrători umanitari, între care un polonez, de la ONG-ul american World Central Kitchen, ucişi în Gaza în cursul unei lovituri israeliene, relatează AFP.

Şapte colaboratori ai WCK au fost ucişi într-un atac israelian luni, a afirmat marţi organizaţia, anunţând suspendarea activităţilor sale în regiune, amintește Agerpres.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut marţi că „din păcate a avut loc un incident tragic în care forţele noastre au lovit fără intenţie oameni nevinovaţi în Fâşia Gaza”.

Autorităţile israeliene trebuie să stabilească „cine trebuie să fie tras la răspundere penal pentru apăsarea unui anumit buton” şi să se gândească „la modul de a despăgubi familiile victimelor, chiar dacă este imposibil să facă acest lucru cu bani”, a declarat Szejna la postul privat ZET.

În cursul zilei, ministrul polonez de externe a anunţat că „a cerut personal explicaţii urgente ambasadorului israelian Yacov Livne”.

„M-a asigurat că Polonia va primi în curând rezultatele unei anchete asupra acestei tragedii”, a declarat Radoslaw Sikorski pe reţeaua de socializare X, adăugând că Varşovia intenţionează să efectueze propria anchetă în acest caz.

Printre lucrătorii umanitari ucişi au fost confirmaţi un polonez, un australian şi unul cu dublă cetăţenie, americană şi canadiană şi trei britanici.

Se pare că ei sunt primii voluntari străini ucişi în războiul care a provocat decese masive în rândul populaţiei palestiniene de când Israelul a lansat campania militară în Fâşia Gaza împotriva grupării islamiste palestiniene Hamas.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri