Cantina Facultății de Arhitectură din București, sancționată de Protecția Consumatorului. Ce au găsit inspectorii

Cantina Facultății de Arhitectură, administrată de o firmă privată, a fost sancționată de către comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), în urma unei sesizări.
Inspectorii au descoperit multiple nereguli privind igiena și siguranța alimentară, soldate cu amenzi, oprirea temporară a activității și o propunere de închidere pentru șase luni.
În urma verificărilor, a fost întocmit un proces-verbal de constatare și sancționare contravențională (PVCC), care a inclus o amendă în valoare de 20.000 de lei și un avertisment, pentru încălcarea prevederilor art. 7 lit. c1 și c2, art. 11 alin. (1), art. 18 și art. 26 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor.
Printre cele mai serioase nereguli identificate de inspectori se numără: materii prime și preparate finite fără elemente de identificare, cu termen de valabilitate expirat, depozitate necorespunzător; utilizarea unor agregate frigorifice destinate băuturilor, improprii pentru depozitarea produselor alimentare; echipamente frigorifice neigienizate, cu vopsea exfoliată și murdărie vizibilă; pereți cu infiltrații, mucegai și vopsea exfoliată, atât în zona de preparare, cât și în cea de spălare a vaselor.
De asemenea, potrivit unui anunț al ANPC de miercuri, inspectorii au mai găsit la cantină un paviment deteriorat și murdar, cu gresie ciobită, praf și resturi alimentare; depozitarea direct pe jos a legumelor curățate, băuturilor răcoritoare și veselei murdare; recipiente pentru deșeuri fără protecție sanitară; veselă și ustensile cu grad de uzură avansat, mobilier exfoliat în sala de mese; precum și cuve necurățate, cu depuneri de grăsime la masa caldă și cântar neverificat metrologic.
Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii ANPC au aplicat mai multe măsuri, printre care oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a unei cantități de 92 kg de produse alimentare, în valoare totală de 3.619 lei; oprirea temporară a activității cantinei, până la remedierea tuturor deficiențelor, alături de propunerea de închidere a unității pentru o durată de cel mult 6 luni, în conformitate cu prevederile art. 56 din OG 21/1992.