Nissan ar fi anulat discuțiile privind fuziunea cu Honda, scrie presa internațională. Care sunt motivele

Nissan din Japonia a anulat discuțiile privind fuziunea cu rivalul său Honda, conform cotidianului Nikkei, renunțând astfel la acordul care ar fi creat al treilea cel mai mare producător auto din lume și ridicând întrebări despre capacitatea sa de a depăși criza pe cont propriu. Recent, constructorul a anunțat că oferă pachete de concediere voluntară angajaților și reduce turele de lucru la trei fabrici din Statele Unite, ca parte dintr-un plan global de reducere a costurilor cu 2,6 miliarde de dolari.
Acțiunile Nissan au scăzut cu mai mult de 4% înainte ca tranzacțiile să fie suspendate de Bursa de Valori din Tokyo, ca urmare a raportului. Acțiunile Honda, care continuau să fie tranzacționate, au crescut cu mai mult de 8%, semn că investitorii au simțit un oarecare ușurare în urma anulării acordului.
Un purtător de cuvânt al Nissan a declarat că raportul Nikkei „nu se bazează pe informații anunțate (oficial n.r.) de Nissan. Ne propunem să finalizăm direcția până la mijlocul lunii februarie și o vom anunța atunci”.
Un purtător de cuvânt al Honda a spus că nu a primit nicio informație din partea Nissan referitoare la decizia de a renunța la memorandumul de înțelegere pentru fuziune, scrie Reuters.
Honda, al doilea mare producător auto din Japonia, și Nissan, al treilea, au spus anul trecut că se află în discuții pentru a fuziona și a crea al treilea cel mai mare producător auto din lume după vânzări, consolidând poziția într-o industrie care se confruntă cu o mare amenințare din partea BYD din China și altor producători de vehicule electrice.
Discuțiile, însă, au întâmpinat complicații. Honda a propus ca Nissan să devină o subsidiară, a declarat o sursă pentru Reuters, adăugând că o astfel de atitudine ar reprezenta o schimbare față de spiritul discuțiilor inițial, concepute ca o fuziune între egali.
Această evoluție a situației ridică noi întrebări privind modul în care Nissan, aflat într-o criză severă, ar putea depăși această situație fără ajutor extern. Nissan se află în mijlocul unui plan de restructurare a afacerilor, având ca obiectiv reducerea a 9.000 de angajați și a 20% din capacitatea globală.
Honda, cu o valoare de piață aproape de cinci ori mai mare decât Nissan, era din ce în ce mai îngrijorată de progresul lent al rivalului său, a mai declarat o sursă.
Tarifele lui Trump adaugă presiune asupra Nissan
Deși nu este clar dacă președintele SUA își va respecta promisiunea de a impune taxe vamale de 25% asupra Mexicului și Canadei, efectele asupra celui de-al treilea mare producător auto japonez ar fi semnificative.
SUA reprezintă cea mai mare piață de desfacere pentru Nissan, Toyota și Honda. Toate cele trei companii japoneze produc unele dintre cele mai populare modele fie în Canada, fie în Mexic. Prin urmare, impactul tarifelor ar fi considerabil pentru toți cei trei producători, spun analiștii și experții din industrie, potrivit Reuters.
Cu toate acestea, Toyota și Honda sunt mai bine pregătite să reziste tarifelor – atât din punct de vedere financiar, cât și datorită capacității lor de a crește prețurile și de a transfera o parte din costuri către consumatori.
„Problema este Nissan, care abia reușește să genereze profit în industria auto”, a declarat James Hong, șeful departamentului de mobilitate de la Macquarie. Multe dintre modelele pe care Nissan le produce în Mexic pentru export în SUA sunt mașini compacte precum Sentra și Kicks, care se adresează consumatorilor care nu pot suporta ușor creșterile de costuri.
„Cu cât tarifele rămân în vigoare mai mult timp, cu atât amenințarea pentru Nissan este mai mare. Și, dacă fuziunea cu Honda chiar se va concretiza, ar putea deveni o povară și pentru aceasta.”
Hong estimează că Nissan s-ar confrunta cu o pierdere totală a profitului operațional dacă nu ar lua măsuri pentru a răspunde tarifelor – cum ar fi redirecționarea mașinilor produse în Mexic către alte piețe, precum Brazilia, creșterea prețurilor sau reducerea producției.
Potrivit S&P Global Mobility, Nissan își asigură aproximativ 27% din vânzările din SUA prin importuri din Mexic, comparativ cu aproape 13% pentru Honda și 8% pentru Toyota. Într-o situație similară se află și Volkswagen, care are o expunere și mai mare, cu 43% din vânzările sale din SUA provenind din Mexic.
Pentru producătorii auto japonezi, decizia lui Trump ar transforma ceea ce a fost mult timp o bază de producție avantajoasă, cu costuri reduse, într-o povară suplimentară.
Nissan produce mașini în Mexic încă din 1966, când și-a deschis prima fabrică în afara Japoniei. Ulterior, Toyota, Honda și Mazda i-au urmat exemplul. Nissan nu și-a deschis prima fabrică în SUA decât în 1983, în Smyrna, Tennessee.
„În cazul mașinilor accesibile (ca preț n.r.), dacă tariful este adăugat integral la preț, consumatorii nu vor mai dori să le cumpere. De exemplu, dacă prețul crește cu 10%, compania trebuie să suporte o parte din cost”, a declarat un executiv al unui producător auto japonez, care a dorit să rămână anonim.
Cum oprirea producției în Mexic nu este o opțiune ușoară, o alternativă ar fi redirecționarea mașinilor către piețe din America Latină sau alte regiuni, a adăugat acesta.
Problemele cu care se confruntă producătorii auto japonezi nu au trecut neobservate de rivalii sud-coreeni de la Hyundai, care nu au fabrici în Mexic sau Canada.
Chiar și dacă Trump ar introduce tarife pentru toate piețele din afara SUA, Hyundai nu se așteaptă să fie afectată la fel de puternic ca rivalii săi japonezi, potrivit CFO-ului companiei.