Noi strategii: Un producător amână o investiție de 750 mil. dolari în Marea Britanie din cauza cererii scăzute de maşini electrice

Redacția Digi Economic Data publicării: Data actualizării:
China Automobile Export
sursa: profimediaimages.ro/

Gigantul BMW a anunțat că își revizuiește planurile privind producția mașinilor Mini complet electrice în Marea Britanie, pe fondul incertitudinii cu care se confruntă industria și a cererii scăzute de mașini electrice. Investiția se ridica la 600 de milioane de lire sterline (757,80 milioane de dolari).

Vânzările de vehicule electrice s-au situat sub estimările companiei, consumatorii devenind mai reticenți în a achiziționa mașini complet electrice, din cauza autonomiei reduse și a infrastructurii de încărcare deficitare la nivel european.

Industria se confruntă, de asemenea, cu amenințarea președintelui american Donald Trump de a impune un tarif de 25% la toate importurile de automobile din SUA. Ca răspuns, Audi, parte din gigantul Volkswagen, a declarat că intenționează să-și extindă producția în America de Nord, iar Mercedes va crește, de asemenea, producția în SUA, potrivit Reuters.

În 2023, producătorul auto german, care deţine Mini din anul 2000, a anunţat modernizarea fabricii sale din Cowley pentru producţia de maşini electrice, scrie The Guardian. Aceasta a fost sprijinită de investiţii susţinute de guvern şi se preconiza că va asigura 4.000 de locuri de muncă. Acum, fabrica va continua să producă Mini cu motoare cu combustie internă în acest timp. 

„Având în vedere multiplele incertitudini cu care se confruntă industria auto, BMW Group revizuieşte în prezent calendarul pentru reintroducerea producţiei de vehicule Mini electrice cu baterii în fabrica de la Oxford”, a confirmat compania într-un comunicat.

Trump atacă industria auto

Președintele american Donald Trump a transmis recent că administrația sa ar putea impune tarife de aproximativ 25% asupra mașinilor importate. 

Trump a spus că „probabil” va face un anunț pe 2 aprilie, „dar va fi în jur de 25%”, aceste taxe fiind menite să atragă producătorii în SUA. „Când vin în Statele Unite și își deschid o fabrică aici, nu există nicio taxă vamală.”  

Directorii din sectorul auto au avertizat că planul administrației privind tarifele riscă să afecteze economia americană. O taxă de 25% asupra Mexicului și Canadei „va crea un haos în industria americană, așa cum nu am mai văzut vreodată”, a declarat Jim Farley, CEO Ford, săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe pentru investitori la New York.

Cu toate acestea, în pofida amenințărilor, o serie de tarife anunțate nu au fost încă implementate, în condițiile în care economiștii și mediul de afaceri îndeamnă administrația Trump să reconsidere măsurile. Taxele asupra importurilor din Canada și Mexic au fost amânate în mod repetat; taxele pentru oțel și aluminiu, anunțate săptămâna trecută, nu vor fi aplicate până luna viitoare; iar un val de așa-numite tarife „reciproce”, anunțat tot săptămâna trecută, nu va intra în vigoare înainte de aprilie, scrie The Guardian.

Trump s-a plâns de mult timp de ceea ce consideră a fi un tratament nedrept al exporturilor auto americane pe piețele externe. De exemplu, Uniunea Europeană aplică o taxă vamală de 10% asupra importurilor de vehicule, de patru ori mai mare decât tariful SUA de 2,5% pentru mașinile mici, de pasageri. Totuși, SUA percep o taxă de 25% pe camioanele importate.

O taxă de 25% asupra importurilor auto ar reprezenta un punct de cotitură pentru industria auto globală, care se confruntă deja cu incertitudini din cauza politicilor comerciale ale lui Trump, scrie Reuters.

Un scenariu similar s-a desfășurat în 2018 și 2019, în timpul primului mandat al lui Trump, când Departamentul Comerțului a efectuat o investigație privind securitatea națională în ceea ce privește importurile auto și a concluzionat că acestea slăbesc baza industrială internă. Trump a amenințat atunci cu taxe de 25% asupra importurilor auto, dar în cele din urmă nu a luat nicio măsură.

Cu toate acestea, unele dintre cercetările realizate în cadrul investigației din 2018 ar putea fi reutilizate sau actualizate ca parte a unui nou efort de impunere a tarifelor asupra industriei auto.