Sub presiunea tarifelor, Apple schimbă eticheta: mai puțin „Made in China”, tot mai mult „Made in India”

G.C. Data publicării:
Apple China Promotii iPhone
sursa: profimediaimages.ro/

Pentru a atenua impactul tarifelor comerciale impuse de Donald Trump, Apple își mută o parte din producție în India. Directorul general al gigantului tehnologic, Tim Cook, a declarat joi că India va juca un rol major în fabricarea iPhone-urilor destinate pieței americane.

În același timp, compania va începe să producă în Vietnam majoritatea produselor iPad, Mac, Apple Watch și AirPods vândute în SUA.

Tarifele impuse de Trump asupra importurilor americane, în special în cadrul disputei comerciale cu China, au pus compania într-o poziție dificilă. Gigantul analizează, astfel, modalități de a limita impactul taxelor asupra lanțurilor de aprovizionare, vânzărilor și marjelor de profit.

Președintele american a oferit ulterior o scutire temporară pentru anumite produse, inclusiv smartphone-uri și semiconductori, însă Washingtonul a semnalat că noi tarife ar putea fi impuse în săptămânile următoare.

Cook a declarat că tarifele au avut un impact limitat asupra Apple în trimestrul precedent, dar a avertizat că, dacă vor fi menținute, ele vor adăuga sute de milioane de dolari la costurile companiei în trimestrul aprilie–iunie.

„Nu putem estima cu precizie impactul tarifelor, deoarece nu cunoaștem acțiunile viitoare care ar putea fi luate înainte de sfârșitul trimestrului”, a spus Cook, potrivit DW. „Presupunând că tarifele, politicile și aplicările actuale nu se schimbă în restul trimestrului și că nu vor fi introduse tarife noi, estimăm că impactul ne-ar costa suplimentar 900 de milioane de dolari (aproximativ 797 de milioane de euro).”

Compania a accelerat producția de iPhone-uri în India în ultimele luni, iar în prezent se estimează că aproximativ 20% dintre telefoane sunt fabricate în această țară. Cu toate acestea, majoritatea iPhone-urilor continuă să fie produse în China, iar Cook a insistat că Apple va menține acolo cea mai mare parte a producției destinate piețelor din afara SUA.

Totuși, vânzările Apple în China au scăzut cu 2,3% în primul trimestru din 2025, ajungând la 16 miliarde de dolari.

Compania se confruntă cu o concurență tot mai acerbă pe piața chineză, unde producători locali precum Huawei, Xiaomi și Oppo câștigă cote de piață semnificative.

Apple întâmpină, de asemenea, întârzieri în lansarea unor funcții bazate pe inteligență artificială.

Cu toate acestea, în alte regiuni, inclusiv în Europa și restul Asiei, vânzările au crescut.

În total, profitul Apple pentru perioada ianuarie–martie a fost de 24,78 miliarde de dolari, în creștere cu 4,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Veniturile au crescut cu 5,1%, la 95,36 miliarde de dolari, susținute de cererea continuă pentru iPhone-uri.