ANAF urmărește activitatea firmelor care livrează mâncare. Inspectorii antifraudă au descoperit un prejudiciu uriaș

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
livrator mancare
sursa: profimediaimages.ro/

Două firme care desfășurau activități de curierat prin intermediul platformelor digitale au prejudiciat statul cu peste 3 milioane de lei, după ce au recurs la un tertip prin care să își rotunjească veniturile.

Firmele au omis intenționat să declare numărul real de ore lucrate, astfel că nu au plătit contribuţiile salariaților, TVA şi nici impozitul pe veniturile realizate din alte surse.

„Inspectorii antifraudă au identificat la o societate din Târgu Jiu, care activează în domeniul serviciilor de livrare mâncare prin intermediul platformelor Glovo, Tazz şi Foodpanda, o diferenţă între orele de muncă declarate şi numărul de ore efectiv lucrate de curieri (salariaţii contribuabilului), rezultând astfel ore lucrate şi nedeclarate pentru care operatorul economic avea obligaţia de a stabili baza de calcul pentru contribuţiile sociale şi a impozitului pe venitul din salarii. Totodată, inspectorii au mai descoperit că reprezentantul societăţii verificate retrăsese nejustificat peste 500.000 lei din casieria unităţii", precizează Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

În aceeași situație se regăsește și un operator economic din Bucureşti, care practică acelaşi domeniu de activitate. Firma nu a calculat şi nu a declarat contribuţii salariale, respectiv impozit pe venit, CASS (sănătate), CAS (pensii) şi contribuţie asiguratorie muncă, pentru 128.461 de ore lucrate.

În cele două cazuri inspectorii ANAF au stabilit obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul consolidat al statului de peste 3,7 milioane de lei, reprezentând contribuţii aferente veniturilor din salarii, TVA şi impozit pe veniturile din alte surse.