Cel mai dificil lot din Autostrada Unirii va fi realizat de constructori din România și Bosnia

Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a atribuit unei asocieri de constructori din România şi Bosnia lotul Ditrău - Grinţieş, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii, pentru suma de 6,14 miliarde lei (fără TVA).
Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, prin intermediul paginii sale de Facebook.
„CNIR a atribuit încă un contract pentru construcţia unui lot al A8, cu finanţare asigurată prin Programul Transport 2021 - 2027). Lotul Ditrău - Grinţieş, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii, a fost atribuit unei asocieri de constructori din România şi Bosnia, pentru suma de 6,14 miliarde lei (fără TVA). Pentru proiectarea şi execuţia lotului cu o lungime de 37,9 kilometri sunt alocate 54 de luni (14 luni pentru etapa de proiectare şi 40 de luni durata de execuţie)", a transmis Grindeanu.
Pe traseu vor fi construite 19 tuneluri şi 63 de poduri. Lungimea totală a tunelurilor şi a viaductelor (21 km) reprezintă 57% din lungimea întregului lot.
Contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 2A Ditrău - Grinţieş a fost atribuit Asocierii SA&PE Construct (lider) - Tehnostrade - Euro Asfalt D.O.O - Spedition UMB, care a fost desemnată câştigătoare cu o valoare a ofertei de 6,14 miliarde de lei (aproximativ 1,2 miliarde euro) fără TVA.
Pentru realizarea lotului cu o lungime de 37,9 kilometri, care se desfăşoară în judeţele Harghita şi Neamţ, asocierea formată din constructori din România şi Bosnia - Herţegovina are termen de 54 de luni, din care 14 luni pentru etapa de proiectare şi 40 de luni durata de execuţie, notează CNIR.
Finanțarea tronsonului se face parțial din bani europeni
Finanţarea lucrărilor este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport 2021 - 2027 şi din fonduri de la bugetul de stat.
„Proiectele trebuie să fie bine realizate încă de la început şi atunci este nevoie de o analiză atentă şi de multă muncă specifică. Cu toţii ne dorim infrastructura rutieră bună şi rapid efectuată, iar noi trebuie să ţinem seama de detaliile care determină calitatea proiectului. CNIR e la început de drum, dar ne propunem ca proiectele bine pregătite să devină elementul care ne defineşte", a declarat directorul general al CNIR, Gabriel Budescu.
Pe traseul lotului 2A este prevăzut un nod rutier la Ditrău (conexiune cu DN 12 în judeţul Harghita), iar la est, în judeţul Neamţ, conexiune cu lotul 2B Grinţieş - Pipirig, o descărcare provizorie pentru a asigura funcţionarea independentă a acestui lot.