Ministrul Mediului: Vom desfășura controale la obiectivele miniere unde există suspiciuni privind poluarea resurselor de apă

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
Mircea Fechet
sursa: Inquam Photos / Malina Norocea

Specialişti din cadrul Ministerului Mediului, Administraţiei Naţionale „Apele Române" (ANAR) şi Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) vor desfășura o serie de controale tematice la obiectivele miniere din ţară, despre care există suspiciuni privind riscul poluării resurselor de apă.

Anunțul controalelor a fost făcut de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, prin intermediul paginii sale de Facebook.

„Pentru ca o catastrofă de mediu aşa cum este cea de acum, din Praid, să nu se repete nicăieri în România, colegii din minister, specialiştii de la Apele Române şi Garda Naţională de Mediu vor merge pe un plan de acţiuni, în etape, cu echipe mixte de control care să verifice obiectivele miniere (guri de mină, halde de steril, iazuri de decantare) unde există risc potenţial de poluare a resurselor de apă", explică Fechet.

Cei care administrează, exploatează şi extrag resursele naturale nu au voie să ignore sistematic avertismentele specialiştilor, sub pretextul lipsei de bani pentru investiţii.

„Au existat, în ultimii 25 ani, mai multe cazuri de poluări accidentale, depăşiri ale parametrilor de calitate şi nereguli în exploatarea sau conservarea instalaţiilor. Fosta platformă minieră Isipoaia din Suceava, mina Băiuţ, Baia Mare şi Baia Borşa din Maramureş, ca să dau doar câteva exemple, sunt locuri în care lipsa de acţiune în punerea în siguranţă a galeriilor miniere a dus la catastrofe ecologice.

Unda de poluare a ajuns fie pe teritoriul unor arii naturale protejate, fie în Tisa, Dunăre sau Marea Neagră. În toate aceste cazuri, natura a plătit preţul lipsei de reacţie, iar vinovaţii au fost sancţionaţi, pentru că legea e clară: Poluatorul plăteşte.

Cine administrează, exploatează şi extrage resursele naturale nu are voie să ignore sistematic avertismentele specialiştilor, sub pretextul lipsei de bani pentru investiţii care ţin de siguranţa obiectivului, a celor care lucrează în exploatare şi a turiştilor. Mediul nu e o resursă infinită, iar cine îl distruge, plăteşte. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la Praid. Colegii de la ANAR sunt în teren, evaluează daunele, care se vor adăuga celor provocate comunităţii locale", transmite ministrul Mediului.

Verificările vor viza prevenirea altor dezastre de mediu, precum şi aplicarea imediată a măsurilor de conformare în cazul constatării de nereguli în ceea ce priveşte autorizaţiile de mediu şi cele de gospodărire a apelor sau abateri în funcţionare, în special, a instalaţiilor de epurare înainte de evacuare.