OPINIE Lecția spălatului pe mâini de la autorii dezastrului economic

Primul tur al alegerilor prezidențiale a avut un rezultat mai puțin așteptat. Cursul de schimb a ajuns la un record, de aproape 5,1 lei/euro pe piața interbancară. Iar cei care până mai ieri au fost la guvernare au găsit și vinovatul... Nicușor Dan.
Pe un ton superior, Adrian Câciu, fost ministru de Finanțe și fost ministru al Fondurilor Europene, îi critică pe cei care au votat.
„Care ai vrut duș cu apă rece, extins la nivel național și l-ai dus pe matematician acolo, vezi că începe să vină apa rece! Dacă tot nu v-a plăcut cum a fost, iar unora li s-a urât cu binele, asta e. Noi luăm o pauză!”, spune fostul ministru PSD într-o postare pe Facebook.
Niciun cuvânt despre partida extremistă, niciun cuvânt despre responsabilitatea propriului partid, care a fost la putere din noiembrie 2021 și până acum, iar o perioadă de aproape doi ani a dat chiar și premierul. Bine că nu a spus că de vină-i greaua moștenire.
De fapt însă, vinovații sunt chiar ei, cei care se spală acum pe mâini de orice responsabilitate prin acel „Noi luăm o pauză!”. Chiar și fostul ministru Câciu.
De ce? Investitorii se așteptau la acest rezultat al alegerilor. Era „priced in”, în limbajul lor. Adică rezultatele erau deja reflectate în cotația leului sau în prețul acțiunilor pe bursă, că și ele au avut de suferit. E drept că investitorii au fost surprinși de scorul, mai mare decât estimările, obținut de George Simion. Dar asta nu ar fi putut mișca piețele atât de mult.
Cea mai mare surpriză a fost demisia premierului Marcel Ciolacu, care a deschis o perioadă de incertitudine. Iar investitorilor nu le place incertitudinea. Incertitudinea este cel mai mare dușman al investiorilor. Ei sunt atrași de țările cu un climat politic calm, previzibil.
Demisia neașteptată a premierului, între cele două tururi de scrutin, a fost doar catalizatorul. Combustibilul era deja acolo și s-a acumulat în timp din cauza proastei guvernări din ultimii ani.
Cel mai mare deficit bugetar înregistrat într-un an de creștere economică, creșterea datoriei, deficitul de cont uriaș, absorbția slabă a fondurilor europene. Acestea sunt problemele care amenință economia, și Adrian Câciu are partea lui de responsabilitate.
Iar dupa un ciclu electoral prelungit, în care Guvernul a fost doar cu ochii la voturi, nu la sănătatea economiei, demisia premierului înseamnă că vor fi puse pe pauză pe termen nedefinit și firavele măsuri de reducere a deficitului pe care autoritățile s-au angajat să le ia. Practic, ne apropie cu pași repezi de „junk”.
Dar acel „Noi luăm o pauză!” mai înseamnă ceva. Liderul PSD știe că a venit decontul după dezmățul bugetar din ultimii ani. Știe că finanțele sunt praf și că urmează majorări de taxe și impozite, dar nu vrea să achite și nota de plată.
E greaua moștenire pe care o vor invoca alții.