România rămâne cea mai letală țară din Uniunea Europeană la capitolul siguranță rutieră. Unde se înregistrează cele mai puține decese

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
accident rutier
sursa: Inquam Photos / florin cornel

Aproximativ 19.800 de persoane din Uniunea Europeană și-au pierdut viața în 2024 din cauza accidentelor rutiere, în scădere cu 3%, comparativ cu anul precedent.

Cele mai sigure ţări în ceea ce priveşte siguranţa rutieră au fost Suedia, Malta şi Danemarca, cu rate scăzute de mortalitate de 20, 21 şi, respectiv, 24 de decese la un milion de locuitori, în timp ce România (77 decese la un milion de locuitori) şi Bulgaria (74 decese la un milion de locuitori) au încă cele mai ridicate rate ale mortalităţii, aproape dublu faţă de media din UE (44 decese la un milion de locuitori ), arată datele publicate de Comisia Europeană.

„Deşi reducerea cu 3% a numărului de accidente rutiere mortale este un pas în direcţia cea bună, aceasta nu este suficientă. Prea multe vieţi sunt încă pierdute pe drumurile noastre în fiecare an. Trebuie să accelerăm eforturile de îmbunătăţire a siguranţei rutiere, în special pentru utilizatorii vulnerabili ai drumurilor şi în zonele cu risc ridicat, cum ar fi drumurile rurale", a declarat comisarul pentru transport sustenabil şi turism, Apostolos Tzitzikostas.

Progresele în materie de siguranţă rutieră în întreaga UE rămân inegale, unele ţări făcând progrese semnificative, în timp ce altele se străduiesc să reducă numărul deceselor. Potrivit Executivului comunitar, drumurile rurale continuă să reprezinte cel mai mare risc, 52% dintre decese având loc pe aceste drumuri.

Majoritatea deceselor rutiere (77%) implică bărbaţi, în timp ce adulţii în vârstă (peste 65 de ani) şi tinerii (18-24 de ani) sunt utilizatori deosebit de vulnerabili ai drumurilor. În ceea ce priveşte tipul de participanţi la trafic, ocupanţii autovehiculelor reprezintă cea mai mare parte a deceselor, urmaţi de motociclişti (20%), pietoni (18%) şi biciclişti (10%).

Utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, inclusiv pietonii, bicicliştii şi motocicliştii, reprezintă aproape 70 % din decesele din mediul urban, subliniind necesitatea urgentă de a îmbunătăţi măsurile de siguranţă pentru a-i proteja.

Chiar dacă numărul deceselor cauzate de accidente rutiere a scăzut mai mult în 2024 decât în 2023, ritmul general de îmbunătăţire rămâne prea lent, iar majoritatea statelor membre nu sunt pe cale să îndeplinească obiectivul UE de a reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de accidente rutiere până în 2030. Mai mult, Comisia și-a setat un obiectiv ambițios, ca până în 2050, prin măsurile adoptate, să nu mai existe decese provocate de accidentele rutiere.