Burduja: Piaţa energetică europeană există doar în teorie. Este nevoie de infrastructură conectivă transfrontalieră

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat de ce în acest moment există diferențe de tarife la nivel european, deși în teorie, acestea ar trebui să fie similare.
Potrivit ministrului Burduja, piaţa energetică europeană are nevoie de infrastructură conectivă transfrontalieră pentru ca energia să circule liber, iar preţurile din statele membre să fie la fel.
„De ce energia costă pe piaţa zilei de astăzi 84 euro în România, 25 euro în Franţa şi 60 euro în Austria? Pentru că piaţa energetică europeană e unică doar pe hârtie.
În practică, e nevoie de infrastructură conectivă transfrontalieră - de sârme care trec graniţa - pentru ca energia să circule liber, iar preţurile din statele membre să fie similare.
În cele mai multe zile, energia e mult mai ieftină în Vest, produsă în centralele nuclearo-electrice, dar ea nu poate fizic ajunge până la noi, bulgari, greci etc. Am explicat aceste lucruri pe înţelesul tuturor şi voi continua, în următoarele zile, să detaliez cauzele preţurilor energiei din România şi din regiune. Este important pentru toţi românii să cunoască adevărul, dincolo de toate dezinformările toxice din spaţiul public.
Pe subiectul interconexiunilor, am cerut în repetate rânduri la Bruxelles să avem cu toţii obligaţii şi drepturi egale. Este o chestiune de normalitate în proiectul comun european, care a pornit, reamintesc, prin uniunea cărbunelui şi oţelului.", a declarat ministrul de resort, potrivit Agerpres.