Bitcoin explodează după anunțul lui Trump privind crearea Rezervei Strategice de Criptomonede a SUA

Bitcoin a crescut luni cu peste 20% față de minimele înregistrate săptămâna trecută, după ce Donald Trump a anunţat crearea Rezervei strategice de criptomonede a Statelor Unite. Multe alte criptomonede menționate duminică de președintele american au înregistrat, de asemenea, un avans puternic.
Rezerva va include Bitcoin, Ethereum, XRP, Solana şi Cardano. Anunţul a fost făcut pe platforma Truth Social, unde Trump a subliniat intenţia de a transforma SUA în „capitala cripto a lumii” şi de a revitaliza industria activelor digitale după ceea ce a descris drept „ani de atacuri corupte ale administraţiei Biden”. În urma acestui anunţ, pieţele de criptomonede au reacţionat rapid, XRP înregistrând o creştere de 33%, Solana urcând cu 22%, iar Cardano explodând cu 60%. Bitcoin şi Ethereum au crescut şi ele cu 8% şi, respectiv, 11%.
Luni, anunțul a determinat o creștere de 20% a celei mai mari criptomonede din lume față de nivelul de vineri, atunci când a înregistrat cea mai joasă valoare din luna noiembrie.
Bitcoin se tranzacționa luni dimineață în jurul valorii de 93.057 de dolari, față de 78.273 de dolari vineri. Ether a crescut cu 10% de la închiderea de vineri, la 2.450 de dolari, XRP a urcat cu 31%, Solana cu 15%, iar Cardano cu 69%.
„Trump tocmai a oferit impulsul pe care traderii de criptomonede îl așteptau”, a declarat Matt Simpson, analist senior de piață la City Index, potrivit Reuters.
În timp ce Wall Street a închis pe creștere vineri, vânzările recente ale acțiunilor marilor companii de tehnologie, precum Nvidia, au afectat încrederea în Bitcoin, pe care unii investitori îl consideră un activ alternativ din sectorul tehnologic.
Bitcoin a scăzut cu peste 17% în februarie, marcând cel mai mare declin lunar din iunie 2022, și a pierdut peste o treime din valoare de la maximul de 105.000 de dolari atins la începutul lui ianuarie.
Creșterea Bitcoin de la alegerile din noiembrie a fost alimentată de optimismul că Trump, considerat pro-cripto, va susține un fond strategic de Bitcoin și va pune capăt represiunii asupra industriei începută de administrația Biden.
Cu toate acestea, în afară de numirea unor oficiali pro-criptomonede după preluarea mandatului, nu au apărut până acum detalii concrete privind această politică, fapt ce îi îngrijorează pe investitori.
„Deși acest anunț a dus la o creștere semnificativă a prețurilor, el a ridicat și semne de întrebare”, a scris Tony Sycamore, analist de piață la IG. El a menționat că finanțarea achizițiilor de criptomonede pentru această rezervă ar putea veni fie din banii contribuabililor americani, fie din activele cripto confiscate.
„A doua variantă nu este la fel de optimistă pentru piață, deoarece reprezintă doar un transfer de fonduri între conturi, fără o cerere nouă reală”, a explicat Sycamore.
Rezerva Statelor Unite
Ideea unei rezerve strategice de Bitcoin a fost menţionată pentru prima dată vara trecută, în cadrul conferinţei Bitcoin 2024 din Nashville, unde Trump a fost cap de afiș.
După realegerea sa în noiembrie, discuţiile despre o astfel de iniţiativă s-au intensificat, contribuind la creşterea preţului Bitcoin la noi maxime istorice.
Totuşi, după emiterea unui ordin executiv în ianuarie, care a cerut Grupului de Lucru Prezidenţial să evalueze „crearea şi menţinerea unui stoc naţional de active digitale”, entuziasmul pieţei s-a temperat, în principal din cauza lipsei de detalii specifice despre criptomonedele incluse.
Pentru a clarifica direcţia acestei iniţiative, preşedintele Trump va găzdui vineri, 7 martie 2025, primul Summit Cripto la Casa Albă, unde este aşteptat să ofere mai multe informaţii despre planurile legate de Rezerva Strategică de Criptomonede.
Aceasta este prima dată când Donald Trump menţionează sprijinul său pentru „o rezervă” cripto, spre deosebire de „un stoc”. Diferenţa este semnificativă, deoarece o rezervă presupune achiziţii regulate de criptomonede, în timp ce un stoc ar însemna doar păstrarea activelor digitale deţinute deja de guvernul american.