Comisia Europeană vine în sprijinul instituțiilor de aplicare a legii. Vrea să pună bazele unei rețele de date la nivelul UE

Comisia Europeană (CE) vrea să ofere instituțiilor de aplicare a legii din statele membre ale Uniunii Europene (UE) o platformă prin care să aibă acces în timp real la datele personale ale cetățenilor urmăriți pentru diverse infracțiuni.
Prin această acțiune, instituțiile specializate pe domeniul de aplicare a legii vor putea combate eficient criminalitatea transfrontalieră.
„Având în vedere că 85 % din anchetele penale se bazează în prezent pe probe electronice, autorităţile de aplicare a legii au nevoie de instrumente mai bune şi de un cadru juridic modernizat pentru a accesa datele digitale în mod legal, asigurând în acelaşi timp respectarea deplină a drepturilor fundamentale", transmite Comisia Europeană.
Miniştrii justiţiei şi afacerilor interne ai statelor UE vor discuta despre acest plan la reuniunea programată pe 22 şi 23 iulie.
Cum arăta propunerea inițiată de Comisie
Începând cu 2026, Europol va fi invitat să devină un centru de excelenţă în domeniul combaterii criminalisticii informatice şi să intensifice coordonarea cu autorităţile naţionale şi entităţile private.
Până în anul 2027, CE va pune bazele unui cadru legal pentru a demara interceptarea datelor, atât între autorităţi, cât şi între acestea şi furnizorii de servicii.
De acum şi până în 2028, Executivul comunitar va promova dezvoltarea şi implementarea instrumentelor de inteligenţă artificială pentru a procesa legal şi eficient volume mari de date accesate, prin filtrarea şi analizarea mai eficientă a probelor digitale.
De asemenea, Comisia va sprijini, începând din 2030, dezvoltarea de noi tehnologii pentru ca Europol să aibă acces la datele criptate.