Europa riscă să devină un „muzeu” dacă nu inovează în sectorul inteligenței artificiale, avertizează premierul Suediei 

Redacția Digi Economic Data publicării:
inteligenta artificiala
sursa: shutterstock.com/

Țările europene riscă să rămână mult în urma rivalilor americani și chinezi în sectorul inteligenței artificiale, devenind un „muzeu” dacă nu inovează și nu relaxează reglementările, avertizează joi premierul Suediei, Ulf Kristersson.  

„Cred că trebuie să facem un efort serios în Europa... economia americană și cea chineză au crescut mult mai rapid comparativ cu economiile europene în ultimii 20 de ani”, a declarat oficialul, în cadrul unui eveniment din Stockholm, potrivit CNBC. „Dacă nu schimbăm acest lucru, Europa va deveni, de fapt, un fel de muzeu în comparație cu alte părți ale lumii”, a adăugat el.  

Declarațiile lui Kristersson se alătură unei liste lungi de lideri europeni care au subliniat, la summitul recent privind inteligența artificială de la Paris, necesitatea ca regiunea să devină un jucător mai competitiv în cursa globală pentru inteligența artificială.  

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat o investiție de 109 miliarde de euro în inteligență artificială, care include angajamente atât din partea investitorilor străini, precum Emiratele Arabe Unite și fondurile de investiții americane și canadiene, cât și a unor companii locale precum Iliad, Orange și Thales. Macron a comparat amploarea angajamentului investițional cu inițiativa privată de 500 de miliarde de dolari Stargate anunțată de președintele Donald Trump luna trecută.  

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, de asemenea, că Uniunea Europeană (UE) va mobiliza un total de 200 de miliarde de euro pentru investiții în inteligența artificială.  

În acest context, vicepreședintele SUA, JD Vance, a criticat Europa, susținând că oficialii de pe continent s-au concentrat prea mult pe reglementarea în sector, în loc să „îmbrățișeze” potențialul de creștere. Lăudând America drept „liderul” în această tehnologie, Vance a spus că SUA își doresc ca aliații europeni să adopte o atitudine mai favorabilă față de această tehnologie decât au făcut-o până acum.  

Liderii din domeniul tehnologiei au criticat anterior UE pentru abordarea sa excesiv de strictă în materie de reglementare. Legea europeană privind inteligența artificială (AI Act), care a intrat în vigoare în acest an, este primul set cuprinzător de reguli menit să protejeze consumatorii împotriva riscurilor prezentate în sector.  

„Pentru a putea concura în noul context geopolitic, Europa trebuie să devină un loc unde afacerile și inovația pot prospera”, a declarat Kristersson joi. „Asta înseamnă mai puține reglementări. Asta înseamnă mai mult acces la capital și talente.”  

El a adăugat: „Așa cum stau lucrurile acum, companiile întâmpină dificultăți în utilizarea celor mai noi tehnologii din cauza incertitudinilor din legislația europeană, companii fondate în Europa se relochează în SUA din cauza lipsei de acces la capital. Nu este bine.”