Sfârșitul unei ere: Skype se închide definitiv

Skype, aplicația care a revoluționat comunicarea online, își va închide oficial „porțile” pe 5 mai. Microsoft, care a preluat aplicația de mesagerie și apeluri acum 14 ani, le recomandă utilizatorilor să facă tranziția către Teams, unde pot folosi aceleași date de logare.
Nu este clar câte persoane vor fi afectate de această decizie, având în vedere că cele mai recente date pe care Microsoft le-a publicat au fost în 2023, când avea mai mult de 36 de milioane de utilizatori — sub vârful Skype de 300 de milioane de utilizatori.
„Știm că acest lucru este important pentru utilizatorii Skype și suntem foarte recunoscători pentru sprijinul acordat și pentru toate lecțiile care au contribuit la Teams în ultimii șapte ani”, a declarat Jeff Teper, președintele Microsoft 365 Apps, pentru TechCrunch într-un interviu din această săptămână. „În acest moment, concentrându-ne toată atenția asupra Teams, vom putea transmite un mesaj mai simplu și vom accelera inovația.”
Fondată în 2003, platforma a avut dificultăți în ultimii ani în a ține pasul cu rivalii Zoom și Slack. Când pandemia și munca de acasă au crescut nevoia de apeluri online, Microsoft a promovat Teams, integrându-l agresiv în alte aplicații Office pentru a atrage utilizatorii corporativi — un segment important pentru Skype.
Microsoft nu a oferit cele mai recente date privind numărul utilizatorilor Skype și a declarat că nu vor fi tăieri de personal, adăugând că Teams are aproximativ 320 de milioane de utilizatori activi lunar.
Când Microsoft a achiziționat Skype în 2011 pentru 8,5 miliarde de dolari, după ce a depășit Google și Facebook — cea mai mare tranzacție de acest tip de la acea vreme — serviciul avea aproximativ 150 de milioane de utilizatori lunari; până în 2020, acest număr scăzuse la aproximativ 23 de milioane, în pofida unei perioade scurte de revenire în timpul pandemiei.
„Skype a fost o parte integrantă a modelării comunicațiilor moderne”, a transmis gigantul tehnologic vineri, potrivit Reuters. „Suntem onorați că am fost parte din această călătorie."
Skype a fost, la un moment dat, deținut de eBay și a ajuns în mâinile unui consorțiu condus de fonduri de private equity. Preluarea din mai 2011 a fost cea mai mare achiziție realizată de Microsoft la acea vreme, iar aplicația a devenit o piesă cheie a strategiei sale pentru era mobilă emergentă.