Șansa ratată de România: puteam fi furnizor de gaz pentru toată Europa sudică, în locul Rusiei, dar un ministru ne-a scos din proiect

Sorin Andone Data publicării: Data actualizării:
Terminal plutitor GNL
Sursa: profimedia.ro

Terminalul GNL a ajuns la Alexandroupolis și va fi operaționalizat în lunile următoare. România putea fi furnizor de gaz pentru toată Europa sudică, în eforturile țărilor de a renunța la gazul rusesc. România a ieșit din proiect, în beneficiul Bulgariei, prin semnătura fostului ministru al Energiei, Virgil Popescu.

Terminalul plutitor de gaz natural lichefiat de la Alexandroupolis a ajuns în Grecia, după trei săptămâni de navigare pe ocean și mare, el fiind construit în Singapore.

În săptămânile următoare, acesta va fi ancorat și conectat la o conductă submarină și terestră care va conduce gazul descărcat de pe metanierele ce vor acosta aici către beneficiari finali din Grecia și alte țări din sudul și estul Europei, printre care și, potențial, România, scrie Energypress.eu.

Acest lucru se va întâmpla în următoarele luni, în T1 2024. Metanierele aduc gazul de la mari producători internaționali, precum SUA sau Qatar “Lansarea comercială a FSRU este planificată pentru primul trimestru al anului 2024, după ce vor fi finalizate testele. Unitatea va oferi o capacitate anuală de lichefiere de 5,5 miliarde de metri cubi. Va livra gaze către rețeaua de gaze din Grecia și, ulterior, către consumatorii din Grecia, Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Serbia, Moldova, Ucraina, Ungaria și Slovacia”, potrivit publicației grecești. Alexandroupolis este una dintre alternativele la gazul rusesc pentru țările din sudul Europei, după cum noi deja am relatat . În acest proiect, România, prin Romgaz, putea fi acționar și jucător în piața gazului din toată regiunea.

Citește: Moldova vrea să cumpere gaze din Grecia. România a ratat șansa să intre în proiect la ordinul lui Virgil Popescu

În 2019, la inițiativa conducerii de atunci a Romgaz și prin decizie a Adunării Generale a Acționarilor, se aproba achiziționarea de către compania românească a 20% din acțiunile emise de compania Gastrade, care dezvoltă proiectul terminalului LNG din oraşul grecesc Alexandroupolis.

13 milioane de euro trebuia să dea Romgaz. Peste un an însă, în 2020, CA-ul Romgaz, format din persoane desemnate de ministerul Energiei, Virgil Popescu, la acel moment, respingea definitiv proiectul, considerându–l a nu fi „de actualitate”. Romgaz a economisit 13 milioane euro, dar nu a mai intrat în niciun proiect, în schimb locul lăsat liber de români a fost imediat ocupat de bulgari, prin Bulgartransgaz, care a cumpărat 20% din compania care dezvoltă terminalul.

În prezent, este deținut și gestionat de Gastrade, un consorțiu format din operatorul bulgar al sistemului de transport de gaze Bulgartransgaz (20%), operatorul grec al sistemului de transport de gaze DESFA (20%), compania elenă de gaze DEPA (20%), investitorul grec în infrastructură Copelouzos Group (20%) și proprietarul cipriot al navelor GNL GasLog (20%).

Unitatea LNG de 155.000 de metri cubi este primul terminal plutitor de LNG din Grecia și va avea o capacitate totală de livrare de 5,5 miliarde de metri cubi/an, cu o capacitate maximă de 22 de milioane de metri cubi pe zi, aproape echivalentul zilnic al întregii producții de gaze naturale a României.

În prezent, România are o producție anuală de gaze de 9 miliarde de metri cubi, de la Romgaz, Petrom și BSOG(ÎN Marea Neagră). Mai importă încă circa 1,5 miliarde de metri cubi. Din 2027, când va începe extracția gazelor din Marea Neagră, producția ar trebui să urce la circa 17 miliarde de metri cubi.