Bunăstarea promisă de Donald Trump nu se vede pe burse

Dragoș Comache Data publicării:
trump burse
Sursa foto: Generare AI shutterstock

Președintele Donald Trump promite o „epocă de aur” a Americii. După ce a câștigat un nou mandat la Casa Albă, a susținut că le va reda americanilor bogăția, iar investitorii au început anul optimiști cu privire la perspectivele unei administrații Trump, prietenoase cu mediul de afaceri și sectorul cripto. Însă, deși nu a trecut decât ceva mai mult de o lună de la învestirea lui Donald Trump, investitorii nu mai sunt atât de încrezători. Bursele americane au scăzut în această perioadă, spre deosebire de cele din Europa și China, care sunt pe plus.

Bursele din Statele Unite au crescut puternic după realegerea lui Donald Trump din noiembrie 2024. Dar, după preluarea mandatului, pe 20 ianuarie, cei mai importanți indici bursieri au intrat pe roșu.

Indicele S&P 500, care urmărește performanța celor mai mari 500 de companii listate în Statele Unite, a scăzut cu 2,2% din 17 ianuarie, ultima ședință de tranzacționare înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă. De asemenea, indicele este sub nivelul de la finalul anului trecut.

La rândul său, indicele Dow Jones este cu 0,5% sub referința din 17 ianuarie, iar indicele Nasdaq, care include în principal companii din domeniul tehnologic, a pierdut 5,5%.

Spre deosebire de piețele americane, bursele din Europa au crescut în aceeași perioadă.

Indicele STOXX Europe 600, care urmărește evoluția a 600 de companii din 17 țări europene, a avansat cu 0,7%.

Randamente mult mai bune au avut indicii celor mai mari piețe europene. FTSE 100, indicele Bursei din Londra, a crescut cu 3%, iar DAX, al Bursei din Frankfurt, cu 6,7%, în vreme ce principalul indice al Bursei din Paris a avansat cu 4,4%.

Analiștii spun că evoluția burselor americane a fost influențată de incertitudinile cu privire la politicile președintelui american. Deși a spus că va acționa chiar din prima zi pentru a reduce birocrația, scădea impozitele și pentru a diminua inflația, rezultatele de până acum sunt incerte.

Dereglementarea promisă de Trump ar fi trebuit să ajute afacerile, dar asta nu s-a întâmplat încă. În plus, este umbrită de haosul creat de Elon Musk în întreaga administrație federală cu comisia sa de reducere a cheltuielilor.

În ceea ce privește reducerile de taxe promise, acestea sunt blocate de diviziunile dintre republicanii din Congres.
De asemenea, amenințările legate de majorarea taxelor vamale pentru bunurile importate de la principalii parteneri comerciali ai SUA crează incertitudini în rândul companiilor, care se tem de o perturbare a lanțurilor de producție.

Deși până acum nu a impus decât Chinei tarife de 10%, președintele american a promis că taxele vamale de 25% pentru Canada și Mexic vor intra în vigoare după luna de suspendare și a amenințat că va taxa cu 25% toate bunurile importate din UE și că va impune taxe suplimentare de 10% Chinei.

Chiar dacă vor fi aplicate până la urmă sau nu, aceste amenințări creează temeri în rândul americanilor că prețurilor vor crește din nou. Asta într-un moment în care economia americană încă se luptă cu inflația. În ianuarie, rata anuală a inflației a crescut la 3%, iar consumatorii se așteaptă ca avansul că continue în acest an.

În același timp, bursele au fost afectate și de rezultatele financiare și de previziunile companiilor, care, exceptând sectorul bancar, au fost mixte, scrie Le Monde. Rezultatele celor șapte giganți tehnologici nu au impresionat, iar companiile au anunțat că trebuie să investească și mai mult în inteligență artificială, fără a avea însă un calendar al momentului în care aceste investiții se vor transforma în profituri. În plus, apariția bruscă a startup-ului chinez DeepSeek a dat peste cap sectorul AI, după ce a sugerat că această tehnologie nu ar avea nevoie de mai puține cipuri și mai puțină energie decât se credea anterior.

Bursele europene se bucură, în schimb, de cel mai bun început de an de la sfârșitul anilor 1980, se arată într-o notă a Bank of America.

Evoluția vine după o perioadă prelungită în care piețele europene au avut performanțe mai slabe decât cele ale burselor americane și în ciuda instabilității politice și a stagnării celor mai mari economii de pe continent.

Analiștii spun că performanța neașteptată a fost determinată de decizia lui Donald Trump de a nu majora imediat taxele vamale pentru produsele importate din UE. Investitorii se așteptau ca blocul comunitar să fie ținta principală a politicilor America First ale lui Trump, după ce președintele a amenințat în mai multe rânduri și s-a angajat să impună tarife, dar până acum acestea nu au intrat în vigoare, arată Financial Times.

Au contat, de asemenea, perspectivele unei creșteri mai puternice a economiei Franței în acest an, care a adoptat în cele din urmă bugetul pe 2025, dar și o posibilă relaxare a limitelor de împrumut în Germania, care ar permite creșterea investițiilor, după alegerile de săptămâna trecută.

Bursele europene au beneficiat și de potențiala încetare a focului în Ucraina, care ar fi posibilă în acest an. Strategii Goldman Sachs cred că un eventual acord de pace între Rusia și Ucraina ar putea aduce o creștere economică mai mare în Europa, ca urmare a reducerii dobânzilor, scăderii prețurilor la energie și ar spori încrederea consumatorilor.

La avansul economiei europene ar contribui și creșterea cheltuielilor de apărare decise de cele mai multe state din UE și de Marea Britanie. De altfel, în așteptarea acestor cheltuieli, acțiunile celor mai multe companii din industria de apărare din Europa au crescut în ultimele săptămâni.

Analiștii citați de Financial Times au însă îndoieli că performanța burselor europene se va menține pe tot parcursul anului, mai ales dacă SUA doar amână taxele vamale pe produsele europene, în loc să reducă nivelul sau să le impună doar pe anumite categorii de produse care să nu afecteze puternic industria blocului comunitar.