Efectele ordonanței trenuleț se fac simțite. Ce impact au asupra mediului de afaceri din România

Redacția Digi Economic Data publicării:
ordonanta trenulet
sursa: gettyimages.com/

În contextul noilor reglementări care au intrat în vigoare de la 1 Ianuarie 2025, Ordonanța trenuleț nr. 156/2024 aduce schimbări vizibile în planul mediului de afaceri din România.

Noua legislație afecteaza atât societățile deja înființate, cât și pe antreprenorii care vor să deschidă noi firme în cursul anului.

Printre schimbările de bază operate, amintim:

  • impozitarea veniturilor din dividende,
  • veniturile microîntreprinderilor,
  • impozitul pe venit,
  • contribuțiile sociale,
  • impozitul pe veniturile nerezidenților,
  • reintroducerea impozitului pe construcții.

Printre efectele negative, cu impact direct asupra mediului de afaceri, ordonanța trenuleț accelerează dizolvarea și lichidarea societăților comerciale din România, în condițiile în care acestea nu își mai pot achita datoriile. De asemenea, numărul firmelor nou înființate în 2025 ar putea să scadă din cauza noilor măsuri fiscale.

Modificări privind impozitul pe dividende

Un aspect notabil al Ordonanței trenuleț nr. 156/2024 îl reprezintă majorarea cotei de impozit pe dividende de la 8% la 10%, aplicabilă pentru dividendele distribuite după 1 ianuarie 2025.

Această măsură urmărește alinierea regimului fiscal intern cu cerințele de sustenabilitate bugetară și cu alte regimuri similare europene.

Noua cotă de impozit se aplică începând cu prima zi a anului fiscal modificat care începe în 2025.

Modificări pentru microîntreprinderi

Ordonanța trenuleț aduce schimbări importante și în regimul fiscal al microîntreprinderilor. Astfel, începând cu 2025, plafonul de venituri pentru regimul microîntreprinderilor va scădea de la 500.000 EUR la 250.000 EUR, iar din 2026 la 100.000 EUR și se elimină condiția legată de veniturile din consultanță și management.

Măsura este valabilă doar pentru firmele care respectă celelalte criterii, iar codurile CAEN aplicabile vor fi actualizate în cadrul fiscal pentru claritate și conformitate.

Impozitul pe venit și contribuții sociale

Facilitățile fiscale pentru angajații din sectorul IT, construcții, agricultură și industria alimentară sunt eliminate pentru veniturile aferente lunii ianuarie 2025. De asemenea, salariul minim brut garantat crește la începutul anului 2025.

Reintroducerea impozitului pe construcții

Impozitul pe construcții, prevăzut anterior de grupa 1 din Catalogul privind clasificarea mijloacelor fixe, este reintrodus cu o cotă de 1% din valoarea construcțiilor existente la 31 decembrie a anului anterior. Plata se face în două tranșe, la 30 iunie și 31 octombrie.