Politica economică a SUA schimbă preferințele investitorilor. Lagarde: euro reprezintă o alternativă viabilă la dolar

Euro ar putea deveni o alternativă viabilă la dolar, aducând beneficii imense celor 20 de state care folosesc moneda unică, dacă guvernele lor ar consolida arhitectura financiară şi de securitate a spațiului comunitar, susține președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde.
Afectaţi de politica economică a SUA, investitorii şi-au redus în ultimele luni expunerea la activele în dolari, mulţi optând în schimb pentru aur, fără a căuta o alternativă valutară directă. În acest context, rolul global al euro a stagnat în ultimele decenii, în condiţiile în care instituţiile financiare ale UE nu au fost finalizate iar guvernele arată un apetit redus pentru o integrare sporită.
„Dificultățile din piețele financiare create de tarifele americane reprezintă momentul oportun pentru euro. Este șansa de a trece de la nivel continental la nivel mondial. Euro nu va câștiga influenţă dacă nu facem nimic", a declarat Lagarde.
Ani de zile, poziția dolarului părea de neclintit în preferințele investitorilor. Acum însă, pe fondul noilor politici adoptate la Washington, declinul este vizibil: reprezintă doar 58% din rezervele internaţionale, fiind la cel mai redus nivel din ultimele decenii.
Chiar și în poziția actuală, dolarul este peste euro, care deține doar 20% din rezervele globale, transmite Reuters.
„Europa are nevoie de o piaţă de capital mai extinsă, mai lichidă și trebuie să-şi actualizeze legislația pe domeniu”, susține Lagarde.
Reformarea economiei interne a spațiului comunitar reprezintă o problemă presantă pentru autoritățile de la Bruxelles. Piaţa de capital din zona euro este încă fragmentată, ineficientă şi nu are suficiente lichidităţi, nefiind atractivă pentru investitori.
Soluția, în viziunea lui Lagarde, ar fi ca Europa să promoveze euro în rândul companiilor care activează în comerţul internaţional, acest lucru putând fi realizat prin impulsionarea noilor acorduri comerciale, îmbunătăţirea plăţilor transfrontaliere şi acorduri de lichiditate cu BCE.