Aurul a depășit euro. Metalul prețios a devenit al doilea cel mai important activ de rezervă

Dragoș Comache Data publicării:
aur
sursa: shutterstock.com/

Aurul a depășit euro ca activ de rezervă la nivel global. Metalul galben a devenit al doilea cel mai important activ de rezervă pentru băncile centrale, după achizițiile record înregistrate anul trecut.

Aurul a reprezentat 20% din rezervele băncilor centrale anul trecut, depășind euro, care a avut o pondere de 16%. Lingourile au urcat pe locul doi în topul activelor de rezervă după dolarul american, care reprezintă 46% din total, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene.

Lingourile au depășit moneda europeană după ce băncile centrale au continuat să acumuleze aur în ritm record, spun reprezentanții instituției cu sediul la Frankfurt. Ei arată că în 2024 băncile centrale au achiziționat, pentru al treilea an consecutiv, peste o mie de tone de aur, o cincime din producția anuală globală totală și dublul cantității anuale din deceniul 2010-2020, scrie Financial Times.

Stocul de aur deținut de băncile centrale din întreaga lume se apropie astfel de maximele istorice înregistrate înainte de renunțarea la etalonul aur.

Până în 1971, cursurile de schimb globale erau fixe, valoarea unei monede fiind legată de un anumită cantitate de aur, așa cum s-a stabilit prin Acordul de la Bretton Woods din 1944. Având în vedere această legătură, rezervele de aur ale băncilor centrale au crescut și au atins un vârf de 38.000 de tone la mijlocul anilor 1960. Ultimele date ale BCE arată că stocurile au ajuns anul trecut la 36.000 de tone, fiind aproape la fel de mari ca în 1965.

Printre țările care au cumpărat cel mai mult aur anul trecut se numără India, China, Turcia și Polonia, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

Pe lângă noile achiziiții, creșterea prețului aurului a fost un alt factor din spatele majorării ponderii aurului în rezervele valutare globale. În 2024, metalul galben s-a scumpit cu 30%, iar de la începutul anului prețul a crescut cu încă 27%, atingând un maxim istoric de 3.500 de dolari pe uncie.

Deși aurul nu poartă dobândă și este costisitor de depozitat, este considerat de investitori ca fiind cel mai sigur activ. Și asta deoarece are o lichiditate ridicată și nu este expus riscului sancțiunilor și riscului de contrapartidă, adică riscul ca o parte implicată într-o tranzacție să nu își îndeplinească obligațiile contractuale, ceea ce ar putea genera pierderi pentru cealaltă parte.

Creșterea rezervelor de aur vine pe fondul încercărilor băncilor centrale de a reduce ponderea dolarului din rezerve, din cauza îngrijorărilor legate de instabilitatea geopolitică și de nivelul datoriei Statelor Unite. Tendința de dolarizare s-a accentuat, în special în țările în curs de dezvoltare, după invazia rusă din Ucraina, când SUA au sistat accesul Rusiei la piețele financiare.

Reprezentanții BCE susțin că achizițiile de aur par a fi văzute ca o protecție împotriva sancțiunilor, cum ar fi înghețarea activelor financiare. Aceștia mai spun că statele care sunt apropiate geopolitic de China și Rusia au acumulat mai mult aur decât celelalte în ultimii trei ani.

De asemenea, un sondaj realizat în rândul a 57 de bănci centrale a arătat că îngrijorările legate de sancțiuni, schimbările preconizate în sistemul monetar global și dorința de a deveni mai puțin dependente de dolarul american au fost factori determinanți pentru achiziția de aur pe piețele emergente și în țările în curs de dezvoltare.

Mai mult, deși de-a lungul istoriei aurul a devenit mai ieftin atunci când randamentul real al altor active a crescut, această corelație s-a rupt la începutul anului 2022, ceea ce arată că investitorii sunt atrași de aur mai mult ca o protecție împotriva riscului politic decât ca o protecție împotriva inflației.