Banca Mondială: Combaterea schimbărilor climatice începe prin reducerea subvențiilor alocate crescătorilor de animale

Alexandru Gologan Data publicării:
subventii animale
sursa: gettyimages.com/

Ţările bogate ar trebui să reducă ajutoarele financiare oferite pentru sectorul creşterii animalelor, în ideea de a ajuta la reducerea poluării create de consumul de carne roşie şi lactate, susţine Banca Mondială, potrivit Bloomberg.

Redirecţionarea subvenţiilor dinspre sectorul creşterii animalelor spre sectoare cu emisii reduse precum creşterea păsărilor, producţia de fructe şi legume este esențială pentru reducerea amprentei climatice a sectorului alimentar.

"Sistemul alimentar trebuie reparat, pentru că îmbolnăveşte planeta şi este o parte importantă din schimbările climatice. Există acţiuni care pot fi luate acum pentru a face din sectorul agroalimentar un contributor mai mare la combaterea schimbărilor climatice şi însănătoşirea planetei. Aceste acţiuni sunt disponibile şi accesibile", subliniază experţii Băncii Mondiale.

Includerea tuturor costurilor în preţul produselor alimentare de origine animală ar face mai competitive opţiunile cu emisii mai reduse, în timp ce produsele pe bază de carne ar costa cu 20% până la 60% mai mult.

Din fermă în farfurie, sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Creşterea animalelor este o sursă importantă de emisii de gaze cu efect de seră, iar ţările cu venituri mari se numără printre cei mai mari consumatori.