Relațiile SUA–China după acordul privind tarifele: Se apropie sfârșitul războiului comercial?

Președintele american Donald Trump a anunțat luni o „resetare totală” în relațiile dintre Statele Unite și China, după ce au convenit o reducere temporară a tarifelor vamale, alimentând speranţele privind încheierea războiului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii.
După negocierile de la Geneva, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a lăudat „respectul reciproc”, adăugând că „niciuna dintre părți nu dorește o decuplare economică”.
Piețele financiare au reacționat imediat: S&P 500 a crescut cu 3,2%, Dow Jones cu 2,6%, iar Nasdaq, dominat de companii de tehnologie, cu 4%.
S&P 500 a recuperat, astfel, toate pierderile suferite de la discursul agresiv al lui Trump din aprilie, respectiv de „Ziua Eliberării”.
Trump, care anterior susținea că tarifele vamale pot aduce „trilioane de dolari” la bugetul SUA, a adoptat acum un ton mai conciliant: „Deschiderea Chinei este cel mai important lucru pentru mine. Ar fi fantastic pentru companiile americane să poată concura acolo.”
Însă, președintele american a avertizat că Uniunea Europeană ar putea fi următoarea țintă, declarând că europenii „ne-au tratat mai rău decât China”, potrivit The Guardian.
Ce prevede acordul SUA–China
SUA vor reduce tarifele suplimentare impuse importurilor din China în aprilie de la 145% la 30%, iar taxele vamale aplicate de China produselor americane vor scădea de la 125% la 10%. Noile măsuri sunt valabile timp de 90 de zile.
Cu toate acestea, se mențin taxele americane de 20% introduse anterior, legate de criza fentanilului, precum și tarifele pe mașini, oțel și aluminiu.
China a salutat acordul, afirmând că „servește intereselor ambelor țări și economiei globale” și a cerut Statelor Unite să continue în acest spirit și „să corecteze practica unilaterală de creștere a tarifelor”.
Moneda Chinei, yuanul, a atins un maxim al ultimelor șase luni, iar acțiunile din întreaga Europă au crescut. DAX (Germania) a crescut cu 1%, CAC 40 (Franța) cu 1,3%, Maersk (Danemarca) cu 12%.
În acest context, ING a revizuit estimarea de creștere economică a Chinei pe 2025, prognozând acum un avans de 4,7%, pe fondul relansării exporturilor către SUA.