Tarifele lui Trump amenință creșterea economică a Europei de Est. Ce urmează pentru România

Redacția Digi Economic Data publicării:
canada mexic trump
sursa: profimediaimages.ro/

Lăudat drept „dur” și „inteligent” de către președintele Donald Trump, Viktor Orban, liderul Ungariei, este unul dintre politicienii est-europeni care speră că loialitatea față de SUA se va traduce în acorduri și beneficii economice. În schimb, liderii din Europa ar putea descoperi că piețele lor financiare nu pot scăpa de efectele unei posibile dispute comerciale.

Regiunea Europei de Est reprezintă un test pentru teoria conform căreia relațiile bune cu Trump pot proteja piețele bursiere și valutare ale unei țări în fața turbulențelor globale. Astfel de speranțe au dus la creșteri record pe bursa din Ungaria imediat după victoria lui Trump în alegeri, iar acțiunile companiei de telecomunicații 4iG Nyrt au explodat după ce CEO-ul său l-a însoțit pe premierul Orban în vizita sa la reședința Mar-a-Lago.  

Deocamdată, efectul Trump este încă vizibil. Bursele din Europa de Est beneficiază de angajamentul președintelui SUA de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, iar cei care pariază pe Ungaria au primit un impuls suplimentar vineri, când Orban a anunțat un „acord semnificativ” de investiții din partea SUA.  

Totuși, având în vedere că Uniunea Europeană se află în vizorul Casei Albe pentru noi tarife comerciale, aceste câștiguri sunt fragile. Trump a declarat că tarifele vor fi „cu siguranță” aplicate, ceea ce ar putea avea un impact economic considerabil – o taxă de 10% ar reduce PIB-ul anual cu 0,5 puncte procentuale, conform estimărilor Deutsche Bank AG.

Printre bunurile vizate s-ar putea număra autoturismele și produsele industriale, adesea fabricate în țări precum Ungaria și Slovacia.

Potrivit strategilor Barclays, forintul maghiar și coroana cehă sunt printre cele mai vulnerabile monede din piețele emergente în fața tarifelor impuse de SUA.  

„Ceea ce contează pentru regiune este dacă vor exista măsuri tarifare drastice împotriva Europei, care ar putea împinge economia europeană deja fragilă în recesiune”, a declarat Tamas Cser, manager de fonduri la Hold Alapkezelo Zrt din Budapesta, care administrează active de aproximativ 2,5 miliarde de dolari.  

Deși relația personală dintre Orban și Trump l-ar putea ajuta politic, „nu văd cum acest lucru ar putea diferenția semnificativ Ungaria din punct de vedere economic față de restul regiunii”, a adăugat Cser, care se așteaptă ca raliul bursier din Ungaria să își piardă din forță, scrie Bloomberg.

Orban nu este singurul lider regional care se bazează pe o relație specială cu Trump. Slovacia și Serbia sunt conduse de lideri naționaliști cu viziuni similare, iar alegerile viitoare ar putea aduce România și Cehia mai aproape de tabăra pro-Trump, mai scrie publicația internațională. În același timp, familia Trump își extinde legăturile în Balcani printr-o companie deținută de ginerele său, Jared Kushner.  

Țările emergente care nu sunt membre UE – precum Turcia – ar putea profita mai mult de pe urma unei relații apropiate cu Trump. Un alt potențial câștigător este Ucraina. Obligațiunile sale în dolari au crescut după ce Bloomberg a raportat că SUA urmează să prezinte un plan pentru încheierea războiului cu Rusia.